Spreek Gods woorden

Scripture – Handelingen 21:4 “En wij vonden de discipelen en bleven daar zeven dagen. Dezen zeiden Paulus door de Geest, dat hij zich niet naar Jeruzalem moest inschepen

Observation – Paulus en zijn gevolg komen aan in Tyrus en zoekt daar onmiddellijk de discipelen op. Nadat ze dezen hebben gevonden krijgen ze van deze discipelen te horen dat de Geest tot hen heeft gezegd dat Paulus niet naar Jeruzalem moet gaan.

Dat is in tegenspraak met wat hij op het strand van Milete tegen de oudsten uit Efeze had gezegd (20:22)! Wat moet Paulus nu? Hij voelt zich door de Geest gedrongen om naar Jeruzalem te gaan en nu vertellen deze mensen hem dat hij niet moet gaan!

En ze zeggen dit van de Geest te hebben ontvangen. Hoe zit dat dan?

De Heilige Geest heeft hen waarschijnlijk duidelijk gemaakt dat Paulus in Jeruzalem gevangenschap en allerlei moeilijkheden te wachten staan (vergelijk ook vers 11-14). Maar, in tegenstelling tot Agabus (:11-14), koppelen deze discipelen er hun eigen conclusie / interpretatie aan vast, namelijk dat Paulus ‘dus’ niet naar Jeruzalem moet gaan.

Application – Stel nu dat Paulus hier naar had geluisterd? Dan was hij nooit in Rome terecht gekomen en had hij daar het Evangelie niet kunnen brengen. Dat was wat God voor hem klaar had liggen, dat zat achter zijn opdracht om naar Jeruzalem te gaan.

De Heilige Geest had niet gezegd “ga naar Jeruzalem en het zal allemaal gladjes verlopen en er zal je niks gebeuren”. Nee, eenvoudig: “ga naar Jeruzalem”.

Zo kan het gaan in het christen leven. Mensen vertellen je – overigens met de beste bedoelingen  – wat zij denken dat het beste is. Daarbij gaan ze verder dan wat de Geest hen duidelijk heeft gemaakt. We kunnen hier twee dingen van leren.

Ten eerste: als je weet dat God via zijn Geest iets tegen jou heeft gezegd, dan moet je dat doen zonder af te wijken en zonder mensen invloed te geven op dat besluit.

Ten tweede: als je via de Geest meent dat God je een woord geeft voor een ander, herhaal dat dan, spreek het uit naar die ander – zoals je het hebt gehoord! Voeg er niks aan toe, doe er niks aan af. Vul niet in, zo van: “oh dan zal de Heer wel bedoeld hebben dat”… Spreek Gods woorden zoals Hij ze je geeft door naar degene voor wie ze bedoeld zijn.

Prayer – Vader dank U wel dat U een sprekende God bent, die ons door uw Heilige Geest wilt leiden in ons leven. Dank U Jezus voor Uw voorbeeld van een door de Geest geleid leven dat wij mogen volgen. Wil ons helpen Vader om steeds beter Uw zachte stem te leren verstaan en Uw woorden onverkort door te geven aan voor wie ze bedoeld zijn.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.