Onderscheid


Scripture – Handelingen 11:2-3, 17-18 “zij, die uit de besnijdenis waren, verschilden met hem van mening, en zij zeiden: Gij zijt binnengegaan bij onbesnedenen en hebt met hen gegeten – Indien nu God hun op volkomen gelijke wijze als ons de gave heeft gegeven op het geloof in de Here Jezus Christus, hoe zou ik dan bij machte geweest zijn God tegen te houden? En toen zij dit gehoord hadden, kwamen zij tot rust en verheerlijkten God

Observation – Ook toen al waren er mensen die hun ‘oude’ regeltjes maar moeilijk achter zich konden laten. De oude wet schreef immers voor dat Joden niet zomaar een huis van heidenen binnen mochten gaan, laat staan samen met die heidenen eten!


Het zijn uiteraard met name die mensen die ‘onder de wet’ zijn opgegroeid die hier over vallen. Stel nou eens dat ze gelijk hadden gekregen, dan zouden wij hier in Nederland met z’n allen niet de gelegenheid hebben gehad om christen te worden. Het Evangelie had ons dan nooit bereikt.

Petrus verdedigt zijn handelen door duidelijk te maken dat het God zelf is die deze mensen de Heilige Geest heeft gegeven “op volkomen gelijke wijze als ons” (:17).

Kenmerkend – denk ik – voor een goede gemeente is dat mensen zich laten leiden door de Heilige Geest. Je ziet dat hier ook, Petrus legt uit hoe de gang van zaken is geweest, en de mensen zien in dat het God geweest is die dit zo heeft geleid.

Application – Wat herkenbaar. Als iets niet direct past binnen mijn denkkader dan heb ik zelf ook nogal eens mijn oordeel snel klaar. Ik realiseer me dat ik niet altijd goed genoegd luister om te kunnen ontdekken of het toch misschien niet een werk van God kan zijn geweest.

Misschien herken je dat ook wel. Wees dan eerlijk en ga terug naar degene die je hebt ge- of veroordeeld en benoem dat. Vraag vergeving en ga samen verder.

Prayer – Vader dank U wel dat U ons een Geest van onderscheid hebt gegeven om te beoordelen of dingen die gebeuren van U zijn of niet. Here Jezus wilt U ons door Uw voorbeeld helpen zien wanneer en hoe we dit onderscheid mogen toepassen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.