Alles op Zijn tijd

Scripture – Johannes 11: “9 Jezus antwoordde: Gaan er geen twaalf uren in een dag? Als iemand overdag loopt, stoot hij zich niet, omdat hij het licht van deze wereld kan zien; 10 maar wanneer iemand bij nacht loopt, stoot hij zich, omdat het licht niet in hem is“.

Observation – Opmerkelijke verzen waar mijn oog op viel vandaag. Op de vraag van de discipelen of het wel verstandig was om weer terug naar Judea te gaan antwoordt de Here Jezus zo op het eerste gezicht in raadsels. Zijn leerlingen stelden deze vraag niet voor niets. Ze waren met zijn allen immers net uit Judea vertrokken, waar de Joden Hem wilden stenigen (Joh. 10:31,39).
De leerlingen hadden nog niet het juiste zicht op het werk van God en Jezus’ lijdende rol daarin (Marc. 8:31, 9:31, 10:32-34).
Het antwoord van de Here Jezus doet denken aan wat Hij zei in Joh. 9:4: “Wij moeten werken de werken desgenen, die Mij gezonden heeft, zolang het dag is; er komt een nacht, waarin niemand werken kan“. Het einde van Jezus’ werkdag – de “nacht, waarin niemand werken kan” – is nog niet aangebroken.Welke voorzorgsmaatregelen de leerlingen ook zouden nemen, ze konden de periode niet verlengen. Welke acties door Zijn tegenstanders ook zouden worden ondernomen, ze zouden de periode niet kunnen verkorten.
De dag van Jezus’ werk is van eeuwigheid door God bepaald, en daarom zou Jezus Zich niet stoten als Hij naar Judea zou gaan. Hij moest daar zijn! Zo is de opwekking van Lazarus onderdeel van het grote heilsplan van God.
Ik moest hierbij ook denken aan Jesaja 55, waar we in vers 6 vinden: “Zoekt de HERE, terwijl Hij Zich laat vinden; roept Hem aan, terwijl Hij nabij is“.
Application – Gods plan omspant de eeuwen. Hij was. Hij is. Hij komt. Van eeuwigheid tot eeuwigheid is Hij dezelfde. Zijn plannen veranderen niet.
Wat een rust geeft dit. Te mogen weten, te mogen vertrouwen dat we in Zijn plan leven. En dat als we ons aan Hem overgeven, we onderdeel mogen zijn van Zijn grote werken. Hij heeft er immers voor gekozen Zijn plannen uit te voeren door ons heen. 1Kor 3:9 “Want Gods medearbeiders zijn wij; Gods akker, Gods bouwwerk zijt gij“.

Prayer – Vader dank U wel dat we ons geborgen mogen weten in Uw machtige heilsplan. Dat we Uw akker, Uw bouwwerk zijn, en Uw medearbeiders. Here Jezus, dank U dat U het pad dat de Vader voor U had klaargelegd hebt gelopen en dat U Uzelf door de Heilige Geest hebt laten leiden om de zaken op de goede tijd te doen.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.