Grote schoonmaak

Scripture – Johannes 8:31-32,36,43,47 “Jezus dan zeide tot de Joden, die in Hem geloofden: Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk discipelen van Mij en gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken. – Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. – Waarom begrijpt gij niet wat Ik zeg? Omdat gij mijn woord niet kunt horen. – Wie uit God is, hoort de woorden Gods; daarom hoort gij niet, omdat gij uit God niet zijt“.

Observation – Als we maar in Zijn Woord blijven, dan kunnen we volgelingen van Hem zijn. Waarom? Omdat we dan de Waarheid leren kennen, die ons zal vrijmaken!
Maar waarom moeten we dan vrij gemaakt worden, zo vragen de Joden zich af. Zij voelden zich geen slaven, maar vrije mensen. De Heer Jezus maakt hen duidelijk dat ze slaven van de zonde zijn (:34). Dat kan ook niet anders. Dit is de slavernij van de wet, waar Paulus ook vaak over schrijft. De wet is een harde, oordelende tuchtmeester.
Daartegenover vinden we de Heer Jezus die van zichzelf zegt: “Gij oordeelt naar het vlees, Ik oordeel niemand, en indien Ik al oordeel, dan is mijn oordeel waarachtig, want Ik ben niet alleen, maar Ik en die Mij gezonden heeft” (:15-16). En wanneer Hij ons vrij maakt, zullen we echt vrij zijn, vrij van de wet en vrij van haar oordeel! (:36).
Maar zij kunnen Zijn Woord niet horen. Er ligt namelijk een bedekking over hun hart (vgl. 2Kor. 3:14-18), die pas verdwijnt wanneer zij de Heer Jezus aannemen (:47).
Application – Op welke gebieden van mijn leven leef ik nog onder het juk van de wet? Erken ik dat de Heer Jezus mij vrij heeft gemaakt, ook op dat gebied? Wil ik mijn zekerheden (de wet) loslaten en Hem onvoorwaardelijk volgen? Of vind ik dit te eng en wil ik de (schijn-)zekerheid die de wet geeft vasthouden?
Overgave aan de Heer Jezus geeft rust! Dat kan ik je verzekeren! Ik heb dat al op verschillende gebieden van mijn leven gemerkt. En Hij is geduldig en verwacht niet dat we alles tegelijk opruimen. Het mag stap voor stap, gelukkig maar.
Een ding is zeker: Hij staat voor ons klaar. Altijd. Overal!

Prayer – Vader dank U wel voor het offer van Uw Zoon! Heer Jezus, dank U dat U niet oordeelt zoals mensen dat doen, maar altijd waarachtig. Wilt U ons helpen telkens weer nieuwe gebieden in ons leven te vinden om op te ruimen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.