Kom en zie!

S Johannes 1:1-5 “In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God. Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is. In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen; en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen”.

en als tweede tekst Johannes 1:47-48a: “En Natanaël zeide tot hem: Kan uit Nazaret iets goeds komen? Filippus zeide tot hem: Kom en zie“.
O Een samenvatting van de stand van zaken in de wereld.
Aan het begin van dit hoofdstuk die prachtige tekst die mij elke keer weer raakt in haar poëtische schoonheid. Het Woord, synoniem voor de Heer Jezus. Hij was er al in den beginne en Hij was God (:1-2). Hij heeft de wereld en alles wat er in is geschapen (:3). Hij heeft ons het leven gegeven en Hij was het “licht der mensen” (:4). Hier wordt de verleden tijd gebruikt omdat we in de tijd na de zondeval leven. De mensenwereld wordt om deze reden voorgesteld als “de duisternis” en de mensen hebben het leven niet aangenomen (:5).
Is dit dan voorgoed verdwenen? Reddeloos verloren? Nee, gelukkig niet!!!
Ik moet hierbij denken aan Maleachi 4:2 “Maar voor u, die mijn naam vreest, zal de zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder haar vleugelen; gij zult uitgaan en springen als kalveren uit de stal“, een profetie over de komst van de Heer Jezus, als “Zon der Gerechtigheid“.
We vangen hier als vooruitblik een glimp op van Pinksteren, waar het Leven van Jezus in de Heilige Geest wordt uitgestort. En zie daar ons tweede vers van vandaag: “Kom en zie!“. De Zoon van God is hier. Een kernthema bij Johannes: Jezus als Gods Zoon. En Hij, het Licht is terug! Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven!
A Hoe ben ik bezig met dit wereldschokkende nieuws? Ik kijk om me heen en als ik mijn best doe om met geestelijke ogen te kijken, dan huilt mijn hart. Nog steeds geldt “en de duisternis heeft het niet gegrepen“. Deze hele machtige, prachtige schepping wordt door ons mensen bezoedeld en misbruikt. Al deze prachtige mensen, door God geschapen, die de keuze maken om hun levens zonder Hem te leven. Ze beseffen niet dat ze hun leven weggooien, dat ze als dood zijn voor God.
En dat komt op zijn minst gedeeltelijk omdat wij, christenen, blijkbaar niet in staat zijn om – bijvoorbeeld door onze onderlinge liefde (Johannes 13:35) – te laten zien hoe het leven met “het Licht der Wereld” ook kan zijn.
P Vader, Here Jezus, Heilige Geest, helpt U ons alstublieft om dienstbaar te zijn aan de geweldige boodschap van Uw Koninkrijk dat gekomen is, dat soms ook op zich laat wachten, maar dat voorzeker tot voltooiing zal komen! Help ons om voorbij te zien aan ons eigen onvermogen, want U zult het Zelf doen door ons heen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.