Stille tijd houden


Niet iedereen vindt het gemakkelijk om stille tijd (vol) te houden. Toch wil ik je bemoedigen deze gewoonte op te pakken en vol te houden. Hieronder reik ik je een hulpmiddel aan dat mij heeft geholpen om het lezen in Gods Woord en het verwerken daarvan te structureren.


S.O.A.P. – Schrift, Overdenken, Applicatie, Praten met God


SOAP is een engelse afkorting die staat voor Scripture, Observe, Apply en Pray. In het Nederlands: Schrift, Overdenken, Applicatie (of: toepassing), Praten met God.

Het is een hulpmiddel dat je kan helpen dieper de Bijbel in te duiken. Het helpt je ook om je gedachten, emoties en associaties vast te leggen. SOAP mag een dagboek worden dat je schrijft terwijl je je dagelijkse stille tijd houdt. Het kan je ook helpen bij het verdiepen van je begrip van een tekst of een bijbelgedeelte. Je kunt het gebruiken als je elke dag een vers leest, of een heel hoofdstuk, of je nou een bijbelrooster leest van een jaar, of een rooster van je gemeente of kring of van het internet..

Het gebruik van de SOAP methode van Bijbel lezen.

Begin met het zoeken een stille plek (in je huis EN in je agenda), bij voorkeur elke dag op dezelfde tijd. Veel mensen hebben gemerkt dat stille tijd in de ochtend hen echt helpt om hun dag meer gericht op God door te brengen. Onderaan deze blog vind je een link naar een sjabloon voor je logboek.

S Lees de Schrift. Lees niet te snel, zeker niet bij bekendere gedeelten. Denk echt na over wat er staat. Bedenk je wat mensen die bij het verhaal betrokken waren zullen hebben ervaren. Schrijf een of twee verzen op die jou echt opvielen bij het lezen.

O Overdenk de tekst die je hebt gelezen. Misschien wil je wel een samenvatting opschrijven van het gelezen gedeelte. Maar belangrijker nog, denk over wat God to jou persoonlijk te zeggen heeft in dit gedeelte van zijn Woord.

A Pas het Bijbelgedeelte toe op jouw dagelijks leven op dit moment. Bijvoorbeeld, als je het verhaal van de verloren zoon leest, met welke figuur identificeer jij je het meest, de liefdevolle vader, de zoon die zijn leven en geld verkwist, of de jaloerse oudere broer? Zie je vergelijkbare situaties in jouw leven op dit moment? Hoe kun je daarmee omgaan op de manier die Jezus leerde?

P Zoek Gods aangezicht in gebed. Schrijf (een deel van) je gebed op. Wat je hebt gelezen is een persoonlijke boodschap van jou aan God, dus maak je geen zorgen over de juiste woorden, Hij begrijpt je wel. Zorg gewoon dat het eerlijk en oprecht is. Onthoud dat God altijd luistert en altijd je noden al weet. Hij wil gewoon graag dat je het Hem persoonlijk vertelt. Immers: “Ken Hem in al uw wegen en Hij zal uw paden rechtmaken” (Spreuken 3:6)

Gods zegen toegebeden bij het vruchtbaar maken van je stille tijd!

We hebben een document gemaakt dat je kunt gebruiken, als je het dubbelzijdige afdrukt heb je een sjabloon waarmee je aan het werk kunt. Je kunt natuurlijk ook zelf je bladzijden indelen zoals jij dat wilt. Klik hier als je ons document wilt bekijken of downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.