Geen nieuw slavenjuk!

S Johannes 5:45-47 “Denkt niet, dat Ik u zal aanklagen bij de Vader; uw aanklager is Mozes, op wie gij uw hoop gevestigd hebt. 46 Want indien gij Mozes geloofde, zoudt gij ook Mij geloven, want hij heeft van Mij geschreven. 47 Maar indien gij zijn geschriften niet gelooft, hoe zult gij mijn woorden geloven?
O De mensen om Hem heen begrijpen niet wat Jezus hen eigenlijk komt leren. Ze zijn zo lang gewend geweest om hun leven te laten bepalen door regeltjes, dat ze deze nieuwe leer – van vrijheid – niet of nauwelijks kunnen bevatten. Hij probeert hen duidelijk te maken dat de wet uit haar aard alleen maar kan oordelen, en dat Hij gekomen is om leven en vrijheid te geven (:21 en :24), ja, dat Hij het Leven is! (:26)
Aan de Heer Jezus is “het gehele oordeel” gegeven (:22). Waar in onze verzen van vandaag wordt gesproken van Mozes wordt de hele wet bedoeld (de eerste vijf Bijbelboeken staan bekend als “de gehele wet” of “Mozes“). Vergelijk ook 2Kor. 3:12-18, waar wordt gesproken van een “bedekking over hun hart” telkens wanneer “Mozes voorgelezen wordt” (:15). Maar gelukkig: “telkens wanneer iemand zich tot de Here bekeerd heeft, wordt de bedekking weggenomen” (:16). Jezus biedt ons vrijheid aan. Wij moeten ons daar dan wel toe bekeren (:16). Vergelijk ook Gal. 5:1-5. 

De wet brengt de dood, de Geest brengt leven!
A Hoe zeer zitten wij – ook in onze evangelische gemeentes – nog vast aan wettisch gedrag? Zeg nu niet te snel dat we daar al los van zijn. Activisme is ook een vorm van wetticisme. We “moeten” dit, of we “zouden eigenlijk” dat nog even moeten doen… We “moeten” stille tijd houden, we “moeten” onze tienden geven.
Zijn wij wedergeboren? Dan geldt voor ons: “Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weder een slavenjuk opleggen” (Gal 5:1).
God verplicht ons tot niets. Hij laat de keuze aan ons. En als wij voor Hem kiezen zullen deze dingen vanuit ons gelovig hart omhoog borrelen (Jak 2:18)
P Vader help ons alstublieft om niet te blijven hangen in de wet, of er in terug te vallen. U geeft ons in plaats daarvan genade, ja genade op genade! Natuurlijk mogen we ons uitstrekken naar voortgaande heiliging om steeds meer op U te gaan lijken, Heer Jezus, maar dank U wel dat U Uw Heilige Geest hebt gegeven als Trooster en sterke Helper! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.