De Erbij Geroepene

Scripture – Johannes 14:25-26 “Dit heb Ik tot u gesproken, terwijl Ik nog bij u verblijf; maar de Trooster, de heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb“.

Observation – De Trooster, Die ons door de Vader wordt gegeven (:16) en Die helpt op onze weg naar de vele woningen die de Here Jezus voor ons bereidt in het huis van zijn Vader (:2) voor wanneer Hij ons komt halen (:3) en Die ons alles leert en te binnen brengt wat Jezus ons heeft geleerd (:26).
We zien hier de aankondiging door de Here Jezus van de vervulling – in Pinksteren, de uitstorting van de Heilige Geest – van de profetie in Jeremia 31:33 “Maar dít is het verbond, dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na deze dagen, luidt het woord des HEREN: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk zijn“.
De Trooster of Helper die ons hier wordt beloofd heet in het Grieks “parakletos“. Para kennen we bijvoorbeeld in ons woord para-medisch. Naast de medicus, “erbij“. Kletos komt van het werkwoord kaleo, roepen. Kletos is het bijvoeglijk naamwoord en betekent “geroepen“. 
We kennen het ook in een Latijnse vorm in ons dagelijks leven. In het Latijn wordt het namelijk “ad” – erbij – “vocare” – roepen – “advocaat“, iemand die je erbij roept als je hulp nodig hebt, een bemiddelaar tussen jou en het recht, de wet.
De Heilige Geest getuigt van Jezus, onze Éne Middelaar, zoals Paulus ook aan Timoteüs schrijft in 1 Tim 2:5-6, “Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd“.
Deze Trooster, Parakleet, Middelaar, de Erbij Geroepene staat ons bij in ons hart (Jer 31) en leert ons en brengt ons alles te binnen wat Jezus ons heeft gezegd!
Daar kunnen we mee op weg: “Staat op, laten wij vanhier gaan“! (:31).
Application – Wat een boodschap! Onze Almachtige God Die in ons hart zijn intrek neemt om ons te leiden en te helpen als wij ons aan Hem overgeven en Hem dat vragen. In die wedergeboorte neemt Hij ons op in Zijn nieuwe verbond, het verbond van de Geest en de genade!
We ervaren dat ook. Op de momenten dat het even moeilijk is, kunnen we in onze geest rust ervaren, maar woedt in onze ziel strijd door onzekerheid, bezorgdheid, etc. We mogen dan de Trooster, de Helper erbij roepen en onze ziel bemoedigend (laten) toespreken. Dan verdwijnt de onzekerheid, de bezorgdheid en komt de rust ook in onze ziel terug.
Dit is ook wat David bedoelde toen hij in Psalm 42:6 schreef: “Wat buigt gij u neder, o mijn ziel, en zijt gij onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven, mijn Verlosser en mijn God!“.

Prayer – Vader dank U wel dat U in Uw huis genoeg ruimte hebt voor iedereen die dat wil. Here Jezus dank U wel dat U al bezig bent met in het huis van Uw Vader vele woningen te maken. Heilige Geest, Trooster, Helper, dank U wel dat wij U erbij mogen roepen als Erbij Geroepene, als we het even niet zien zitten, als we hulp nodig hebben, dat U gevraagd en ongevraagd ons helpt!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.