Snoei en groei

Scripture – Johannes 15:1-2, 26-27 “Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de landman. Elke rank aan Mij, die geen vrucht draagt, neemt Hij weg, en elke die wel vrucht draagt, snoeit Hij, opdat zij meer vrucht drage. – Wanneer de Trooster komt, die Ik u zenden zal van de Vader, de Geest der Waarheid, die van de Vader uitgaat, zal deze van Mij getuigen; en gij moet ook getuigen, want gij zijt van het begin aan met Mij


Observation – Jezus is de wijnstok waarop wij zijn geënt. God de Vader is de landman. De landman bemest en bewatert de planten. Hij schept de voorwaarden voor groei, geeft voedingsstoffen (mest) en middelen (water, wortels en een stevige stronk) om de voeding op te nemen. Hij is het die de enten ent op de stronk. En als de enten dan beginnen te groeien hebben ze een doel: vrucht dragen, opbrengst opleveren!

De ranken of enten doen dat vanzelf. Ze kunnen niet anders, want ze zijn daarvoor bedoeld. Als ze goed geënt zijn en aanslaan, dan kan de voeding die wordt aangeboden ze goed bereiken. Er zijn dan mooie kanalen ontstaan die de in het water opgeloste voeding transporteren vanuit de grond naar de toppen van de ranken. 

Om er nu voor te zorgen dat de opbrengst maximaal wordt zal de landman er voor zorgen dat de ranken niet te ver uitlopen, omdat dan alle voeding naar takken en bladeren gaat en er minder overblijft voor de vorming van vruchten. De ervaren landman weet hoeveel bladeren de rank nodig heeft om goede vrucht te dragen. Dat houdt Hij in evenwicht.

Er zijn jammer genoeg ook ranken die niet goed aanslaan. De vorming van de kanaaltjes is verstoord, waardoor de voeding de toppen niet bereikt. Ze verdorren of verpieteren. Die zullen geen vrucht dragen. Daarom worden ze weggenomen, zodat ze geen voeding en licht wegnemen voor de goede ranken.

Onze voeding is Gods Woord (en dat is Jezus, zie Joh. 1:1), dat ons duidelijk wordt gemaakt door de Heilige Geest (het Levende Water, zie Joh 4:14 en 23). Als Gods Woord door de Heilige Geest in ons werkt, ontstaat de vrucht vanzelf, daar hoeven wij ons niet voor in te spannen. Het is Gods werk! Wel zal Hij ons af en toe snoeien, daar moeten we op voorbereid zijn.

Maar dan gaat ook voor ons op: “de Geest der Waarheid, die van de Vader uitgaat, zal van Mij getuigen; en gij moet ook getuigen“. Dat gaat dan vanzelf. De Geest getuigt van Jezus en dat doet Hij door ons heen, soms door woorden te  gebruiken.

Application – Hoe wordt ik gesnoeid? Wat knipt Vader bij mij weg om me meer vrucht te laten dragen?

In elk geval heeft Hij al veel ongeduld, sarcasme en ego-centrisme bij me weggenomen. Deze dingen stonden het op-anderen-gericht-zijn in de weg en kostten veel energie. Dat ging ten koste van vrucht dragen. Hij doet mijn zachtmoedigheid en zelfbeheersing (lees Gal 5:22) nog steeds toenemen. Behalve dat dit het leven aangenamer maakt, zorgt het ook voor de mogelijkheid om meer vrucht voor Hem te dragen.

Prayer – Vader, dank U wel dat U de landman bent, ik zou me geen betere snoeier kunnen voorstellen. Dank U Here Jezus dat U door Uzelf te offeren een stevige Stronk van een Wijnstok bent geworden waar wij onze bescheiden plekjes op mogen innemen. Dank U Heilige Geest, dat U ons helpt door onze voeding, die in het Woord is, verdund en opgelost tot ons te brengen zodat we het kunnen opnemen in de concentratie die we op dat moment kunnen hebben!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.