Kracht en vrucht

Scripture – Handelingen 1:8 “gij zult kracht ontvangen, wanneer de heilige Geest over u komt, en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde“.

Observation – Vlak voor de hemelvaart belooft de Here Jezus zijn discipelen dat zij kracht zullen ontvangen in de doop met de Heilige Geest. En niet voor niks. Ze zullen namelijk getuigen zijn!
De volgorde is hier van belang. Eerst Jeruzalem, het centrum van het Joodse geloof, dan Judea, het oude tweestammenrijk dat het langst trouw is gebleven aan de Here, dan Samaria, een provincie waar door de Joden wat op werd neergekeken, en dan “tot het uiterste der aarde“. Gelukkig maar, wij zijn nu ook bereikt met het Evangelie.
En reken maar dat de kracht die zij ontvingen hiervoor nodig was. Hun eigen, menselijke kracht was daarvoor veruit onvoldoende. En bovendien, nog belangrijker, onze eigen kracht komt voort uit ons zelf en is voor God van geen enkele waarde. Niet voor niets zegt de Here Jezus tegen Nicodemus dat wij wedergeboren moeten worden. En niet voor niets worden wij door het hele Nieuwe Testament heen opgeroepen om de werkingen van ons “zelf” te doden (Rom 8:13), ja zelfs ons “zelf” met zijn hartstochten en begeerten te kruisigen (Gal 5:24).
Wij moeten al onze oude werken afleggen, en niet meer leven in ons oude leven, maar in het nieuwe geestelijke leven dat we in onze wedergeboorte hebben ontvangen. Ook vanuit ons “zelf” kunnen we “goede werken” doen, maar als deze niet via onze geest door de Heilige Geest worden bestuurd, zijn ze waardeloos voor God.
Dat is waarom we nodig hebben om de Heilige Geest alle ruimte in ons leven te geven. Om ons oude leven met onze oude werken te belichten en ons de gelegenheid te geven die werken te doden (Rom 8:13), en te gaan wandelen in ons nieuwe leven in de Geest.
Application – Prachtig, deze volgorde. Begin dicht bij huis, ga dan wat verder naar andere mensen die je kent, dan naar onbekenden en tenslotte naar de hele wereld en vertel ze het Evangelie.
En het is geen vraag, en het is ook geen opdracht, het is een vaststelling: “gij zult Mijn getuigen zijn“. Door hoe we ons gedragen, door wat we niet doen, en door wat we wel doen, door wat we weerspiegelen van de Here Jezus in ons dagelijks leven, en okay, misschien ook door onze woorden, zullen we getuigen zijn.
En reken maar dat we daar de Heilige Geest bij nodig hebben, voor kracht, maar ook voor vrucht! Want werken uit ons “zelf” dragen geen vrucht voor God.

Prayer – Vader dank U wel dat U ons bedauwt met Uw Heilige Geest om ons kracht te geven, en zodat wij vrucht voor U mogen dragen. Dank U Jezus dat U ons Uw voorbeeld heeft gegeven van een Geest vervuld en God gericht leven. Dank U wel dat U ons helpt om op U te gaan lijken en dank voor Uw geduld daarbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.