Wat een bekering!

Scripture – Handelingen 9:5-6, 22, 29 “En hij zeide: Wie zijt Gij, Here? En Hij zeide: Ik ben Jezus, die gij vervolgt. Maar sta op en ga de stad binnen en daar zal u gezegd worden, wat gij doen moet – Saulus trad steeds krachtiger op en bracht de Joden, die te Damascus woonden, in verwarring door te bewijzen, dat deze de Christus is – hij sprak en redetwistte met de Grieks-sprekende Joden; maar dezen trachtten hem om te brengen

Observation – Saulus wordt geroepen doordat de Here Jezus zelf hoorbaar tegen hem spreekt. Hij krijgt de opdracht om de stad in te gaan en hij krijgt te horen dat Ananias bij hem zal komen. Ananias kreeg ook een gezicht en ontving de opdracht om deze vervolger op te zoeken, die hij maar al te goed van naam en reputatie kende. Toch gehoorzaamt hij. 
In hun ontmoeting doet Ananias wat hem was opgedragen. Hij vertelt Saulus Wie hem gezonden heeft, hij legt Saulus de handen op en hij wordt genezen. Zijn blindheid is weg. “en hij stond op en werd gedoopt” (:18).Geen discussie meer, geen onzekerheid, hij werd gedoopt.
En daarna gaat Saulus aan het werk als verkondiger van het Evangelie. Hij wordt daarin steeds krachtiger (:22). Hij groeit in het geloof en in het werk dat God voor hem klaar had liggen.
Toch hebben de broeders nog twijfels (:26) of hij nu wel wel echt een van hen was geworden. Barnabas – zijn naam betekent ‘zoon van vertroosting / bemoediging’ – trekt zich zijn lot aan en introduceert hem.
Saulus blijft vrijmoedig optreden en vindt dan ook zijn bediening. Hij sprak en redetwistte met de Grieks-sprekende Joden. Zijn roeping was leraar – evangelist te zijn, zijn bediening mocht hij vinden onder de verstrooide (Grieks-sprekende) Joden en later onder de heidenen.
Application – Wauw, dat is bijzonder! Het is natuurlijk niet bijzonder dat hij door Jezus zelf wordt geroepen, dat geldt immers voor ons allemaal. Het bijzondere zit hem hier in het feit dat Jezus aan Saulus in eigen persoon verschijnt en hoorbaar tot hem spreekt (zijn begeleiders horen de stem ook).
Wat zal er gebeurd zijn in die drie dagen dat hij blind was…? Reken maar dat hij heeft gebeden. Hij was een man van de traditie en die stond hem tot dan toe in de weg om de waarheid te zien. Waarschijnlijk was hij in verwarring. Ik denk eerlijk gezegd dat hij nogal hardhandig is stilgezet om in de stilte met de Heer na te denken. Waarschijnlijk is hij er – hij had enorm veel kennis van de Schriften – achter gekomen dat Jezus daadwerkelijk de Messias, de Christus is. Waarschijnlijk, omdat er nadat Ananias bij hem kwam en hem genas, geen enkele twijfel was en hij zich onmiddellijk liet dopen.

Bij Saulus was het zijn traditie, wat staat ons, wat staat mij in de weg om God’s waarheid te zien?

Prayer – Vader dank U wel voor dit krachtige getuigenis uit Uw Woord. Saulus werd van vervolger tot verkondiger. Geweldig om te zien Here Jezus, wat Uw offer en Uw roeping kunnen betekenen in het leven van mensen, waardoor ze door Uw Heilige Geest zo krachtig kunnen worden gebruikt in Uw Koninkrijk. Geef ons Heer, dat we ons ook afhankelijk van Uw Heilige Geest opstellen voordat we in beweging komen, zodat we alleen die dingen doen die dienstbaar zijn aan wat U zegent!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.