Religie of relatie?

Religie

Wat is religie? Religie is de verzameling van uiterlijke handelingen die behoren bij een geloofsrichting (mijn definitie). Het zijn dus de uitwendige kenmerken zoals liturgie – vrij of strak, wijze van organisatie – hiërarchisch of plat, ambten – veel of weinig, muziek – statig of los, modern of traditioneel, noem maar op. Allemaal zaken die God aan ons overlaat omdat ze de kern niet raken.

De kern van ons christelijk geloof is de – persoonlijke – relatie met God. Dat is wat Hij in de hof van Eden is begonnen. Na de zondeval is Hij met niet anders bezig dan dàt. Hij praat met Abraham, Mozes, David en al die andere mannen van God, met als doel om de relatie te herstellen. Hij geeft zijn wet. Leefregels die ook tot doel hebben om de relatie te herstellen.
En telkens weer zijn mensen bezig om toch vooral hun religie te voeden. Ze rennen zich rot en werken zich een slag in de rondte om er toch maar vooral voor te zorgen dat het gemeenteleven, de diensten en de vieringen ‘betamelijk en in goede orde‘ verlopen.
En ze realiseren zich niet dat God helemaal niks met religie heeft!
Zo schrijft Paulus in 2 Cor. 3 over “een bedekking over hun hart”. En wil je weten wat de Here Jezus van religie vindt? Lees Mattheus 23 maar, waar Hij tegen de schriftgeleerden en Farizeeën spreekt. Het is niet mis te verstaan wat Hij daar tegen hen zegt.
Ook Petrus spreekt er van, lees Handelingen 2 nog maar eens over: “bekeert u” en: “laat u behouden uit dit verkeerde geslacht“. Dat zegt hij tegen de religieuze joden. Maar vandaag zou hij het weer zeggen, en dan tegen die mensen die met hun vormendienst rookgordijnen (bedekkingen over de harten van mensen) optrekken rondom de genade van God.
In in Hosea 6:6 zegt God bij monde van de profeet: “Want in liefde heb Ik behagen en niet in slachtoffer, in kennis van God en niet in brandoffers“.
Relatie
God wil een relatie met ons! Een vriendschapsrelatie. Een relatie waarin wij zijn wil zoeken en in alle rust met hem wandelen. Lees maar mee in die overbekende tekst uit Micha 6:8 “Hij heeft u bekendgemaakt, o mens, wat goed is en wat de HERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God“. 
In 2 Cor. 3 schrijft Paulus over deze bedekking “maar telkens wanneer iemand zich tot de Here bekeerd heeft, wordt de bedekking weggenomen. De Here nu is de Geest; en waar de Geest des Heren is, is vrijheid“. 
Wat is dus de oplossing? Bekeer je! Bekeer je tot God! Bekeer je van de religie, van de vormendienst! Ga Jezus dienen als Geest-vervuld mens! Zoek de wil van God!
Pas als je je aan Hem overgeeft zul je vrijheid kennen!
WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.