Hoe vrij ben jij?

Scripture – Handelingen 15:5, 10 “er stonden uit de partij der Farizeeën enigen op, die gelovig geworden waren, en zeiden, dat men hen moest besnijden en gebieden de wet van Mozes te houden – wat stelt gij God op de proef door een juk op de hals der discipelen te leggen, dat noch onze vaderen, noch wij hebben kunnen dragen?
Observation – De eerste barstjes ontstaan in de “leer” van de gemeente. Christenen met een Joods achtergrond vonden het belangrijk dat de hele wet moest worden gehouden en dat leerlingen met een niet-Joodse achtergrond toch ook besneden moesten worden.

Paulus en Barnabas worden afgevaardigd naar de raad in Jeruzalem om een beslissing te vragen over dit onderwerp. Ook daar vinden we mensen (uit de partij van de Farizeën) die dezelfde mening hebben.


Maar daar hebben we Petrus weer, de apostel met een roeping voor de heidenen. Hij springt voor hen in de bres en maakt de vergadering duidelijk dat het niet de wil van God is om zo te denken. Deze heidenen hebben immers ook de Heilige Geest ontvangen? Nadat Jacobus hen een Bijbelse onderbouwing geeft volgt het besluit van de raad.

Een wijs besluit. Een paar regels worden meegegeven. De eerste christenen kwamen vaak in de synagoge samen, gelijk met de Joden in dezelfde stad, zodat degenen die uit de Joden tot het geloof waren gekomen nog elke sabbat de wet hoorden voorlezen en werden geconfronteerd met het feit dat de leerlingen uit de heidenen de voorschriften niet hielden.
De raad geeft aan dat het in deze situatie goed is om de belangrijkste geboden in elk geval te houden om geen aanstoot te geven.
Application – Ook in onze evangelische gemeenten krijgen we natuurlijk mensen binnen uit religieuze hoek. Synodalen, vrijgemaakten, hervormden. Ze komen vanuit een situatie waar elke zondag nog de wet werd gelezen. De vrijheid en blijdschap die ze ervaren in deze nieuwe gemeente kunnen ze ten diepste eerst niet vatten.

Er moeten toch regels zijn? We moeten toch werken doen in de hoop behouden te worden? Zomaar een paar gedachten die ik in deze mensen vaak tegenkom.

Hoe zit dat bij mij zelf, bij jou? Ben ik al over mijn gereformeerde religieuze achtergrond heen? Sta ik al in de vrijheid die de Here Jezus voor ons heeft bevochten? Immers, Jezus zegt: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven” en het Woord leert ons elders dat “de Waarheid ons vrij zal maken“.

Laten we goed bij elkaar te rade gaan hoe we hier in staan. En ons desnoods vanuit onze vrijheid wat aanpassen om anderen geen aanstoot te geven…
Prayer – Vader dank U wel dat U van ons geen robotjes wilt maken die ons aan regeltjes moeten houden. Dank U Here Jezus dat U Waarheid bent en Leven. Dank U voor Uw Heilige Geest die ons de fijngevoeligheid geeft om te weten wanneer we geen aanstoot moeten geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.