Verkleefd aan God

Scripture – Psalm 63:9 “Mijn ziel is aan U verkleefd, uw rechterhand houdt mij vast

Observation – David brengt in deze Psalm zijn diepe verlangen naar God tot uiting. Hij gebruikt woorden als hongeren en dorsten naar Hem. Dit doet onder andere denken aan bewoordingen uit de zaligsprekingen: “zalig zijn die hongeren en dorsten naar gerechtigheid” (Mat. 5:6).

Het “verkleefd zijn met God” is een bekend begrip in de Joodse traditie. Het gaat daarbij om de ervaring van een eenwording met de Heer zonder dat onze individualiteit wordt opgeheven. Het gaat om een vorm van eenwording die voortkomt uit het zoeken naar God. In het vroeg-Joodse denken hield het verband met het opstijgen naar de derde en hoogste hemel.

Paulus beschrijft in 2 Kor. 12:2-4 ook zo’n ervaring, “Ik weet van een mens in Christus, … die … weggevoerd werd tot in de derde hemel, … en onuitsprekelijke woorden gehoord heeft, die het een mens niet geoorloofd is uit te spreken“.


Het is niet een eenwording (verkleving) die gebaseerd is op gezichten en visioenen, niet op ervaringen, maar op het zoeken van en het één zijn met Hem, het “zijn in Christus“, het je ten diepste geborgen weten in Hem. Door de Heilige Geest wil God er voor zorgen dat mensen steeds meer dorst krijgen naar deze relatie (Joh.4:13).

Het woord dat hier in Psalm 63 wordt gebruikt voor “verkleefd“, het Hebreeuwse dābeqâ, is hetzelfde woord dat in Genesis 2:24 wordt gebruikt: “Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot één vlees zijn“. Voor “aanhangen” staat hier w’dābaq. God geeft hiermee in de door hem ingestelde huwelijksrelatie dezelfde innige eenwording weer die Hij ook met ons wil aangaan als we Hem oprecht zoeken.

Dit geeft ook inzicht in wat het betekent om “in Christus” te zijn, een term die vaak in het Nieuwe Testament voorkomt. Deze vorm van innige relatie wordt beschreven voor ons individueel en het is al geweldig op zichzelf dat God er naar verlangt om zo dicht bij ons te zijn, dat we één mogen worden met Hem. De Here Jezus verlangt hier ook naar, lees maar in Johannes 17.

Maar ook de relatie tussen God en de gemeente wordt beschreven als een huwelijksrelatie, denk maar aan “het bruiloftsmaal van het Lam” in Openbaring 19:6-10, waar de vrouw zich gereedmaakt. De gemeente als bruid van Christus.
Application – Prachtig he? Zoals de bruidegom en de bruid hevig naar elkaar verlangen, zo verlangt God naar ons. En zo mogen wij er ook naar verlangen om dicht bij Hem te zijn. Hij wil dat verlangen dan ook graag beantwoorden door Zich met ons te “verkleven“. Een zo innige relatie met ons aan te gaan dat die niet meer te verbreken is. 

Hij wordt een deel van ons, namelijk in onze wedergeboorte, wanneer hij met zijn Heilige Geest in onze geest zijn intrek neemt.

Prayer – Vader dank U wel dat U hevig verlangt naar deze eenwording, ook met mij. Dank U Here Jezus dat U met Uw dood en opstanding de weg tot de Vader weer vrij hebt gemaakt zodat wij met vrijmoedigheid mogen komen tot de troon van de genade. Dank U Heilige Geest dat U Uw intrek wilt nemen in onze geest en ons tot leven wilt brengen en ons zo tot een innige verkleefde relatie met U zelf wilt brengen.


WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.