Zuiverheid, geen ongelijk span!

Scripture – 2 Korinthe 6:1, 3, 11-12, 14, 7:1 “Maar als medewerkers (Gods) vermanen wij u ook de genade Gods niet tevergeefs te ontvangen – Wij geven in geen enkel opzicht enige aanstoot, opdat onze bediening niet gesmaad worde – Onze mond heeft zich tegen u geopend, Korintiërs, ons hart staat wijd open; bij ons vindt gij niet te weinig ruimte, maar in uw binnenste is het te eng – Vormt geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeen met wetteloosheid, of welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? – Daar wij nu deze beloften bezitten, geliefden, laten wij ons reinigen van alle bezoedeling des vlezes en des geestes, en zo onze heiligheid volmaken in de vreze Gods

Observation – Er waren in Korinthe veel dwaalleraren die de Korinthiërs opzetten tegen Paulus en het evangelie. In de eerste brief heeft Paulus zich verdedigd en nogmaals de boodschap uiteen gezet. Een (groot) deel van de Korinthiërs heeft zich bekeerd van de verkeerde weg, heeft berouw getoond en zich weer verenigd onder de boodschap en het gezag van Paulus als apostel.
Tegen dezen zegt hij nu: “laat het niet tevergeefs (ledig) zijn”. Zorg dat je vrucht gaat dragen! 
Dan richt hij zich tot het deel dat zich nog verzet. Wij (Paulus en zijn medewerkers) geven geen aanstoot. Vervolgens noemt hij allerlei bezwaren op die de tegenstanders tegen hem hadden, ontkracht die, en benoemt de andere kant ervan. Dan herinnert hij hen aan zijn vermaningen (:11) en vertelt hen dat zijn hart wagenwijd voor hen openstaat – dat hij van hen houdt. Maar in hun hart is geen ruimte voor de liefde. Die ruimte moeten zij gaan maken (:13).
Dan roept hij de Korinthiërs op om geen “ongelijk span” te vormen met ongelovigen (:14). Dat was voor hen maar al te gemakkelijk. Korinthe was het Las Vegas van die tijd. Als je vermaakt wilde worden ging je naar Korinthe. Dat heeft zelfs tot een Grieks werkwoord (gezegde) geleid dat betekent: ‘je gedragen als een Korinthiër’, met andere woorden: hoereren en losbandig leven. Het is een stad waarin heiliging wel zeer moeilijk was.
Blijf daar verre vandaan! Dat is wat Paulus hier schrijft. Hij noemt een aantal beloften uit Gods woord en doet een oproep om ons vlees (ziel en lichaam) en onze geest te reinigen van bezoedeling en onze heiliging (apart-zetting) te volmaken omdat we van de HERE houden.
Application – Hoe zit dat bij ons, bij mij? Vinden we ons huis, onze auto, ons inkomen, ons huis, ons …. wat dan ook, belangrijk? Laten we er ons door leiden? Of proberen we zo dicht mogelijk bij de HERE te leven en Zijn wil te zoeken en te doen?
Onze hele westerse maatschappij is eigenlijk, zeker met de komst van het internet, één groot Las Vegas, één groot Korinthe geworden. Hoe houden wij stand tegen alle verleidingen?
Ik merk dat er gebieden zijn waarop ik dat moeilijk vind, en dat er toch ook een groeiend verlangen is om mij daar los van te maken. Alles wat mij afleidt van een leven in afhankelijkheid van Hem zou ik eigenlijk het liefst weg willen doen. Ik zou met Paulus willen zeggen: “Om zijnentwil heb ik dit alles prijsgegeven en houd het voor vuilnis” (Filippenzen 3:8).
Prayer – Vader dank U wel voor alle zegeningen die U geeft, dank U Jezus voor Uw offer aan het kruis, dank U Here voor de Heilige Geest. Wil ons helpen Here om de zegeningen niet te zien als verworven rechten. Help ons om er van te genieten zonder afhankelijkheid! Wil ons helpen Heer om alleen van U afhankelijk te zijn en te blijven!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.