Doe eens gek!

Scripture – 1 Timotheüs 1:16-17 “… daarom is mij barmhartigheid bewezen, opdat Jezus Christus in mij, de voornaamste van de zondaars, al Zijn geduld zou tonen, tot een voorbeeld voor hen die later in Hem zouden geloven tot het eeuwige leven. De Koning nu der eeuwen, de onvergankelijke, de onzichtbare, de alleen wijze God, zij eer en heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.

Observation – Paulus heeft al veel meegemaakt als hij deze brief aan zijn jonge broeder Timotheüs schrijft. Hij herinnert hem aan zijn (Paulus’) eerdere voorschriften (:1-11), en aan de eerdere voorschriften die hij (Paulus) zelf van de Here Jezus heeft ontvangen (12-17). 
In onze tekst van vandaag geeft Paulus aan wat het doel was van alle zaken die hem zijn overkomen, namelijk dat al het geduld van de Here Jezus zou worden getoond in hem zodat iedereen die later tot geloof zou komen er een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Dat voorbeeld is des te krachtigers omdat, zoals Paulus het zelf zegt, hij de grootste van alle zondaars was.
Het kenmerkt Paulus dat hij God, de Alleen Wijze, alle eer geeft voor zijn leven en werken.
Als laatste in dit hoofdstuk geeft Paulus zijn eerste raad van deze brief aan Timotheüs (:18-20): strijd de goede strijd, behoud het geloof en een goed geweten!
Application – Hoe is dat bij ons?
Jongeren onder ons: hoeveel oudere ervaren christenen ken je? Met hoeveel van hen heb je contact? Durf je hen je vragen voor te leggen, of praat je er alleen met je eigen vrienden over (die je vaak ook niet verder kunnen helpen, zodat je blijft steken in het uitwisselen van meningen en standpunten)? 
Doe eens gek, schiet eens een oudere ervaren broer of zus aan met je onzekerheden!
Ouderen onder ons: realiseren we ons voldoende dat we, gezien onze leeftijd in Christus, voorbeelden en leraren horen te zijn voor elkaar en voor de jongeren in de gemeente? Hoe geven we dat vorm? Zijn we beschikbaar voor vragen die mensen mochten hebben? Zijn we benaderbaar, of staan we altijd met onze eigen kennissen, vrienden of kringleden te praten? Of schieten we na de dienst altijd direct het gebouw uit, naar de koffie? 
Doe eens gek, kijk rond in de gemeente en praat met mensen waarvan de Geest je duidelijk maakt dat ze voordeel zouden kunnen hebben van jouw ervaring!
Laten we eens gek doen en elkaar tot hand en voet zijn in de gemeente, omzien naar elkaar, laten we Paulus-Timotheüs relaties aangaan zodat we blijven groeien naar het beeld van Jezus!
Prayer – Vader dank U dat U ons aan elkaar hebt gegeven zodat we samen de volle breedte, lengte, diepte, hoogte en volle omvang van Uw liefde kunnen leren kennen. We hebben elkaar daar voor nodig Here, verbind U ons aan elkaar, helpt U ons daar bij, het gaat bij ons niet altijd als vanzelf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.