Eer Hem met heel je leven!

Scripture – Titus 2:2-3, 9-10 “De oudere mannen moeten beheerst zijn, eerbaar, bezonnen, gezond in het geloof, in de liefde, in de volharding. Evenzo moeten de oudere vrouwen  in hun gedrag zijn zoals het heiligen past:  geen kwaadspreeksters, niet verslaafd aan veel wijn, maar leraressen van het goede – Vermaan de slaven … dat ze niets ontvreemden, maar hun alle goede trouw bewijzen” (HSV)

Observation – Paulus schrijft hier aan Titus over hoe ouderen en werknemers zich moeten gedragen. Titus mag daar op letten. De oudere mannen moeten beheerst, eerbaar, bezonnen zijn, gezond in het geloof, in liefde en volharding. Allemaal zaken die je inderdaad leert als je ouder wordt.
De oudere vrouwen: zoals het heiligen (zij die apart gezet zijn) past, niet verslaafd aan wijn (ook toen blijkbaar al een probleem) maar voorbeelden, leraressen van het goed, met name voor de jongere vrouwen.
En de slaven (werknemers): dat ze gehoorzaam zijn, doen wat hun werkgever van hen vraagt zodat ze laten zien in hun handelen wat het betekent om christen te zijn; en niets ontvreemden, kortom: betrouwbaar te zijn.
Application – Hoe is dat bij ons? Zijn de ouderen in de gemeente voorbeelden? Of mopperen ze de hele dag?
Op een andere plaats schrijft Paulus ook aan ouderen: “Gezien uw leeftijd behoorde u al leraars te zijn” (Hebreeën 5:12). Met andere woorden, u behoort een voorbeeld en een bron van kennis te zijn gezien uw leeftijd in het geloof.
Het is belangrijk dat mensen die al lang met de Heer wandelen dat ook laten zien, het uitleven, het voorleven, en beschikbaar zijn voor de jongeren in het geloof. Zo gaat geloofsoverdracht ook, naast de zondag, naast de bijbelstudies.
En voor werknemers… Ken je deze uitspraken ook? 
  • ‘Wat of dat de baas u biedt, koopt dat bij een ander niet’… 
  • ‘Aan een boom zo vol geladen, mist men één, twee pruimen niet’… 
En dan worden er kantoormaterialen, gereedschappen, pennen, geeltjes en weet ik wat nog meer achterovergedrukt onder het mom het gaat toch van de grote hoop.
Het gaat er niet om of je één kladblaadje of een pallet vol kladblokken mee neemt, het gaat om de gesteldheid van je hart. Je neemt iets mee dat niet van jou is. De Bijbel is daar heel helder in, dat heet stelen.
Laten we toch recht in het leven staan om ook op die manier, met ons hele leven, Jezus de eer te brengen!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord. Dank U voor Uw Heilige Geest, Die ons wil bijstaan om op Uw smalle weg te blijven! Wij kunnen dat uit onszelf niet. Dank U wel Here Jezus, dat wij door Uw offer met U in het overwinningsleven mogen staan!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.