Verzinsels

Scripture – Titus 1:7, 9-10, 13-14 “Want een opziener moet onberispelijk zijn, – iemand die zich houdt aan het betrouwbare woord, dat overeenkomstig de leer is, zodat hij bij machte is anderen te bemoedigen door het gezonde onderwijs en ook de tegensprekers te weerleggen. Want er zijn ook veel opstandigen, mensen die zinloos praten en misleiders, vooral die van de besnijdenis zijn. – Wijs hen daarom streng terecht, opdat zij gezond zullen zijn in het geloof,  en zich niet zullen bezighouden met Joodse verzinsels en geboden van mensen die zich van de waarheid afkeren.” (HSV)

Observation – Weer schrijft Paulus over het vasthouden aan het Woord en aan de rechte leer. Nu aan Titus, die op Kreta de daar ontstane gemeente op orde moet brengen. Hij krijgt twee opdrachten:
1. Stel gekwalificeerde oudsten aan (:5-9). Hij herhaalt hier de kwalificaties die hij ook reeds aan Timotheüs had beschreven en maakt nog iets duidelijker dat zo’n oudste ook gelovige kinderen moet hebben. Het moeten ook mensen zijn die zich houden aan het Woord zodat ze in staat zullen zijn tot het goede onderwijs en om dwalingen te weerleggen.
2. Weerspreek dwalingen. Er zijn klaarblijkelijk ook op Kreta mensen die opstandig zijn, zinloze praat verspreiden en zo gelovigen misleiden. Paulus voegt hier toe: “vooral die van de besnijdenis zijn“. Het zijn vooral de mensen die vanonder de wet vandaan de gemeente in komen die allerlei vooropgezette ideeën hebben van hoe ‘het moet’. Maar die ook vasthouden aan “Joodse verzinsels en geboden van mensen“.
Bij “Joodse verzinsels” mogen we denken aan allerlei judaïserende fabels (Griekse grondwoord is “mutois”, mythen). Paulus bedoelt hiermee allerlei speculaties over oudtestamentische geschiedenissen en fantasieën over personen die in het Oude Testament voorkomen. Deze menselijke fantasieën werden aan de Schrift toegevoegd en kwamen er uiteindelijk zelfs voor in de plaats (vergelijk Mattheüs 15:9, 1 Timotheüs 1:4).
Application – Hoe is dat bij ons? Onderkennen wij dwalingen als we ze tegenkomen?
De Here Jezus heeft Zich ook altijd verzet tegen religie, godsdienst zonder inhoud. Kijk maar naar de rede tegen de schriftgeleerden (Mattheüs 23). Paulus zet deze lijn door en roept zijn helpers op om in alle gemeenten de goede leer vast te houden en dwalingen tegen te gaan.
Het risico is ook zo groot… Met name bij “hen die uit de besnijdenis zijn“, met andere woorden: zij die de bedekking der wet (2 Korinthe 3:14-16) nog maar net kwijt zijn. Wanneer deze bedekking wordt weggenomen (in Christus), dan komen zij in de vrijheid (2 Korinthe 3:17-18). Maar ze hebben nooit geleerd om met vrijheid om te gaan en slaan dus (soms) volkomen door in allerlei verzinsels. Overigens ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar toch dwalen ze dan in hun enthousiasme bij de Waarheid weg.
Het is de uitdaging aan de apostelen, hun helpers en de aangestelde oudsten om deze dwalingen te herkennen, aan te wijzen en in liefde te weerleggen.
In onze tijd denk ik ze te herkennen in veel van de gezwollen taal van de eindtijd-profetieën van zelfverklaarde profeten die al te vaak niet vanuit de context van een gemeente werken, dus niet onder het gezag van oudsten staan en derhalve niet corrigeerbaar zijn.
De fantasieën die zij de wereld in slingeren bevatten vaak 99% taal die er zeer Bijbels uit ziet. Maar het zijn wel fantasieën. Het grote risico is dat deze verzinsels aan de Schrift worden toegevoegd of erger nog, in de plaats van of boven de Schrift worden gesteld.
Maar ook vinden we dwalingen in leringen als de “woord van geloof theologie“, met als afgeleiden het welvaartsevangelie en de genadeleer en vele anderen.
En wij, richten wij ons op het Woord van God, of volgen we wat onze onderbuik graag wil?

Prayer – Vader dank U wel voor Uw dienstknecht Paulus, die zo trouw Uw Waarheid verdedigt. Wil ons helpen Heer om net als hij en net als zijn helpers te waken voor de rechte leer zoals die in Uw Woord te vinden is. Wil ons waakzaam maken Here, tegen dwalingen die van Uw Woord afwijken. Wil ons ook helpen Heer om liefdevol te spreken met mensen die in dwalingen gevangen zijn en help ons Heer om ze waar mogelijk terug te brengen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.