Autoriteit over de duisternis

Scripture – Jakobus 4 – “Overspelige mannen en vrouwen, weet u dan niet dat de vriendschap met de wereld vijandschap tegen God is?  Wie dan nu een vriend van de wereld wil zijn, wordt als vijand van God aangemerkt. Of denkt u dat de Schrift tevergeefs zegt:  De Geest, Die in ons woont, verlangt Die vurig naar afgunst? Hij echter geeft des te meer genade. Daarom zegt de Schrift: God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar aan de nederigen geeft Hij genade. Onderwerp u dan aan God.  Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten. Nader tot God, en Hij zal tot u naderen.” (:4-8, HSV)

Observation – “Overspelige mannen en vrouwen“, wat een manier om je medegelovigen aan te spreken! Blijkbaar was dat nodig! De verkeerd gerichte houding waar het in de verzen hiervoor over ging wordt hiermee door Jakobus uitgelegd als overspel met de wereld. De lezers houden zich meer bezig met wereldse zaken dan met die van God. In die zin noemt hij hen overspelig. Overigens geheel in lijn met het Oude Testament, lees Hosea maar eens, waar het volk ook wordt vergeleken met een overspelige vrouw.
Vriendschap met de wereld is altijd vijandschap tegen God. Waarom? Omdat satan en zijn demonen de “wereldbeheersers dezer duisternis” zijn (Efeze 6:12). Zij beheersen dus de hele wereld en alles wat er in is. Als wij dan liefde opvatten voor zaken die in de wereld belangrijk worden gevonden, vatten we eigenlijk liefde op voor het vlees, voor eigen kracht, en voor zaken die door het rijk van de duisternis ook belangrijk worden gevonden! Er is niets dat satan liever ziet dan christenen die denken dat ze het allemaal zelf wel kunnen!
Maar gelukkig, God geeft “des te meer genade“. Maar als je hoogmoedig bent, kun je daar geen deel aan hebben, hoogmoed is immers de oerzonde. Daarom moeten wij ons vernederen voor God. Zie ook “Vernedert u dan onder de machtige hand Gods, opdat Hij u verhoge te zijner tijd. Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u. Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden” (1 Petrus 5:6-8).
God geeft ons, als wedergeboren christenen, autoriteit over het rijk van de duisternis. “Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten“! Jakobus koppelt er een belofte aan: “Nader tot God en Hij zal tot U naderen“. Wij mogen het initiatief nemen, en dan reageert God. Dat belooft Hij hier!
Application – Hoever zitten wij nog aan de wereld vast? In hoeverre ontlenen wij onze identiteit aan wereldse bezittingen? Of aan onze positie in de wereld, op ons werk, op onze vereniging? Zelfs aan onze positie in de gemeente?
Het is allemaal vijandschap tegenover God, omdat Hij van ons vraagt onze identiteit te ontlenen aan Hem Wiens Naam wij dragen: Jezus Christus, onze Redder en Verlosser! Pas als we ons geborgen weten in Hem kunnen we ons echt vernederen voor God en Zijn genade ontvangen.
Niet eerder dan op dat moment kunnen we ook in Zijn autoriteit gaan staan en in de praktijk brengen wat Paulus zegt: “Laten wij dan de werken van de duisternis afleggen en aandoen de wapenen van het licht!” (Romeinen 13:12).
Onthoud goed: satan is een kwaaie hond, maar hij ligt aan de ketting! Het is een lange ketting, maar hij ligt aan de ketting!
De overwinning over het rijk van de duisternis is behaald op Golgotha en in het graf en in de opstanding van Jezus! Het is het bloed van Jezus dat ons beschermt, en reinigt en heiligt en kracht geeft. Halleluja!
Wij zijn meer dan overwinnaars, door Hem, Die ons heeft liefgehad!
Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord, Dank U Jezus voor Uw glorierijke overwinning aan het kruis! Dank U Heilige Geest, dat U ons bijstaat in onze strijd tegen de wereld en tegen onze eigen wereldse verlangens. Dank U Heer dat U ons begeleid in het proces van nederig worden, naar het voorbeeld van onze Here Jezus! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.