Ziek? Zalven en bidden!

Scripture – Jakobus 5 – “Is iemand onder u in lijden? Laat hij bidden. Heeft iemand goede moed?  Laat hij lofzingen. Is iemand onder u ziek? Laat hij dan de ouderlingen van de gemeente bij zich roepen en laten die voor hem bidden  en hem met olie zalven in de Naam van de Heere. En het gelovig gebed zal de zieke behouden en de Heere zal hem weer oprichten. En als hij zonden gedaan heeft, zal hem dat vergeven worden. Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand.” (:13-16, HSV)

Observation – In dit gedeelte staat Jakobus stil bij drie dingen die gelovigen kunnen overkomen: tegenspoed, voorspoed en ziekte. Bij tegenspoed moet je bidden. Gaat het je goed? Ga dan de Here lofzingen!
Ben je ziek? Neem contact op met de oudsten van de gemeente zodat ze voor je kunnen bidden en je met olie kunnen zalven. Het is natuurlijk niet de olie die geneest, de olie is het beeld van de Heilige Geest. Zij moeten bidden “in de Naam van de Heere“. Hij is het die je opricht. 
Hun gelovige gebed zal jou behouden en de Heer zal je weer oprichten. Als er sprake was van zonden, zullen die je worden vergeven. Want als er zonden zijn worden we hier opgeroepen die aan elkaar te belijden en er voor te bidden.
En toch geneest, ook na zalving, niet iedereen. Dit mag nooit op het persoonlijk geloof van de zieke worden teruggevoerd, vandaar dat er staat “het gelovig gebed“, namelijk het geloof en het gebed van de oudsten. Het feit dat niet iedereen beter wordt houdt verband met het niet volkomen doorgebroken Koninkrijk.
Wat ook opvalt is dat Jakobus hier het verband legt tussen zonde en ziekte. Hij wijst op de mogelijkheid van een verband, net als overigens de Here Jezus deed (Markus 2:5Johannes 5:149:2-3).
Het krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel. Let op: niet alles, maar veel. God kan alles, wij niet.
Application – Is dit de praktijk bij ons? Roepen wij de oudsten er bij als we ziek zijn? Niet bij het eerste het beste griepje, maar als we eens ernstig ziek zijn? Laten we ernst maken met de aanwijzingen die Gods Woord ons geeft. 
Het is zo eenvoudig. 
  • Lijden? Bidden!
  • Voorspoed? Lofzingen!
  • Ziekte? Oudsten roepen, zalven en bidden!
Als we blijven volharden in het gebed dan heeft dat eeuwigheidswaarde. Het is een geestelijke zaak. Ik denk als we met z’n allen deden wat in de Bijbel staat dat het in geestelijk opzicht een stuk beter met ons zou gaan…
Prayer – Vader dank U voor Uw zorg voor ons. Dank U voor de heldere aanwijzingen die U geeft. Dank U Jezus, voor Uw voorbeeld en dank U Heilige Geest voor Uw heling en Uw genezing. Wil ons helpen Here om ons te houden aan Uw leefregels die U voor ons welzijn hebt gegeven! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.