AMEN, onze Heer, de betrouwbare Koning!

Scripture – Openbaring 1 – “Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en die Hij door Zijn engel gezonden en aan Zijn dienstknecht Johannes te kennen heeft gegeven. 

Deze heeft van het Woord van God getuigd en van het getuigenis van Jezus Christus, alles wat hij gezien heeft. Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden van de profetie, en die in acht nemen wat daarin geschreven staat, want de tijd is nabij. 
Johannes aan de zeven gemeenten die in Asia zijn: genade zij u en vrede, van Hem Die is en Die was en Die komt, en van de zeven Geesten, Die voor Zijn troon zijn, en van Jezus Christus, Die de getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit de doden en de Vorst van de koningen der aarde, Hem Die ons heeft liefgehad en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed, en Die ons gemaakt heeft tot koningen en priesters voor God en Zijn Vader, Hem zij de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid. Amen. 

Zie, Hij komt met de wolken, en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem doorstoken hebben. En alle stammen van de aarde zullen rouw over Hem bedrijven. Ja, amen. 
Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, zegt de Heere, Die is en Die was en Die komt, de Almachtige.” (:1-8, HSV)
Observation – We beginnen aan het boek Openbaring. Ga er maar goed voor zitten, want we kunnen niet anders dan de diepte in met dit boek. Stukjes over het boek Openbaring zullen niet, zoals tot nu toe in deze blog, over een heel hoofdstuk gaan. Dit bijbelboek bevat zo veel informatie dat het ondoenlijk is om  er per geheel hoofdstuk een blog over te schrijven die ook maar begint recht te doen aan de inhoud ervan. Per keer zal ik dus een kleiner stukje behandelen.
Het eerste woord in dit bijbelboek is apokalupsis. Het Griekse woord “apokalupsis” betekent ontsluiering of onthulling. Het is de Openbaring ván Jezus Christus, áán Johannes. Openbaring, in het enkelvoud vanwege de grote eenheid in het boek kan het als één openbaring worden gezien. Dus niet “Openbaringen”, en ook niet “de Openbaring van Johannes”. 
Aan Johannes is geopenbaard, de sluier is opgelicht, wat er zal gaan gebeuren. Deze dingen kunnen mensen normaal gesproken niet weten omdat ze verborgen zijn. Of omdat ze in de toekomst liggen, of omdat ze van hemelse oorsprong zijn. Er is dan daadwerkelijk een openbaring nodig om het aan mensen bekend te maken. Deze openbaring komt van God de Vader, Hij heeft hem gegeven aan Jezus, Die hem op zijn beurt via een engel aan Johannes heeft gegeven.
Na deze aanhef die de hemelse oorsprong van de openbaring aangeeft, volgt zoals te doen gebruikelijk de adressering: “Johannes aan de zeven gemeenten die in Asia zijn“. Dit boek is geschreven aan de hele gemeente, door de zeven gemeenten heen. Zeven is het getal van de volheid, daarom mogen we er van uitgaan dat deze Openbaring ook voor ons is bedoeld.
We worden gegroet uit naam van de Drieëenheid, namelijk:
  • van Hem Die is en Die was en Die komt (een vrije weergave van “Ik ben Die Ik ben“, de Naam die God aan Mozes heeft geopenbaard)
  • van de zeven Geesten die voor Zijn troon zijn
  • en van Jezus Christus.
De uitdrukking “de zeven Geesten” duidt op de Heilige Geest. Het zijn op deze plaats geen engelen. Die worden door Johannes met een ander Grieks woord (“aggeloi“) aangeduid. Hier gebruikt hij het woord “pneumaton“, het woord dat net als “ruach” in het Oude Testament adem, wind, maar ook geest kan betekenen en dat doorgaans wordt gebruikt voor de Heilige Geest. De Heilige Geest is in elke gemeente van Christus aanwezig en het getal zeven duidt ook hier op de volheid.
De Here Jezus wordt genoemd de “getrouwe Getuige“, de “Eerstgeborene uit de doden“, de “Vorst van de koningen der aarde“. Hij, de Here Jezus, heeft ons gekocht en betaald met Zijn bloed, en Hij heeft ons gemaakt “tot koningen en priesters voor God en Zijn Vader“. Deze tekst gaat terug op Exodus 19:6, waar in het Oude Testament God Zijn verbond met zijn volk sluit. Maar ook in het Nieuwe Testament wordt tegen de gemeente gezegd dat zij een koninklijk priesterschap is, een heilige natie (1 Petrus 2:5,9).
De wederkomst wordt in vers 7 aangekondigd. Hij zal komen met de wolken en iedereen zal Hem zien “ook zij die Hem doorstoken hebben“. Hiermee worden niet alleen de Joden bedoeld, maar allen die deel hebben aan de onverschilligheid en vijandschap in deze daad (vergelijk Johannes 3:18-1912:31-32).
Het woord “Amen“, dat aan het eind van vers 6 en aan het eind van vers 7 wordt gebruikt komt zo’n vijftig keer voor in het Nieuwe Testament. Het betekent “zo is het“, “waar“, “betrouwbaar“. Aan het einde van vers 7 staat het eigenlijk zowel in het Grieks (“nai“, wat wordt vertaald met “ja”) en in het Hebreeuws (“Amen“).
Dit woord heeft een diepe betekenis wanneer we kijken naar de samenstellende letters. A voor “Adonai” of “Heer“, M voor “Mèlèch” of “Koning” en N voor “nè’èman” of “betrouwbaar, trouw“. Dan wordt uitgedrukt “de Heer, onze Koning is betrouwbaar“. Amen is zo bezien een oproep om op de Heer te vertouwen. Het is ook een geloofsbelijdenis in één woord: wij erkennen God als onze Heer, Hij is onze Koning, Hij is betrouwbaar!
En de Heere zelf bevestigt deze geloofsbelijdenis door Zichzelf bekend te maken (:8). De Alfa en Omega (de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet) is een uitdrukking die alleen voor God wordt gebruikt, ook in het Hebreeuws (āleph en tāw). onder Almachtige ligt het Griekse woord “pantokratōr“, Al-Regeerder, dat alleen voor God wordt gebruikt en vergelijkbaar is met “Here der heerscharen“.
Zo wordt een verbinding gelegd tussen het Oude en het Nieuwe Testament, zowel in het woord Amen als in de beschrijving die God van Zichzelf geeft. We zullen deze eenheid van de Schrift in het hele boek Openbaring terug zien komen!
Application – Ik weet niet hoe het met jullie is, maar als ik (delen van) het boek Openbaring lees wordt ik enthousiast, verwachtingsvol en verwonderd. Enthousiast over de geweldige toekomst die voor ons ligt in de eeuwigheid, verwachtingsvol omdat we de Heere zullen ontmoeten en verwonderd omdat het boek Openbaring bij uitstek het boek is dat de eenheid van de Bijbel bevestigt.
Wat doet deze Openbaring met jou? Mijn gebed is dat ik mijn enthousiasme voor dit boek (als samenvatting van de hele Schrift) aan je mag overdragen in de komende tijd!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Openbaring! Dank U Jezus voor Uw Openbaring! Dank U Heilige Geest dat U de gemeente vervult met Uw Openbaring! Dank u Heer dat U de Al-Regeerder bent, de Almachtige, de Alfa en de Omega, de Eerste en de Laatste, Onze God, Heere der Heerscharen. AMEN, onze Heer, de betrouwbare Koning! 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.