Jezus verhoogd als Koning!

Scripture – Openbaring 5 – “En Het kwam, en heeft de boekrol genomen uit de rechterhand van Hem Die op de troon zat. En toen Het de boekrol genomen had, wierpen de vier dieren en de vierentwintig ouderlingen zich vóór het Lam neer. Zij hadden elk een citer en gouden schalen vol reukwerk. Dit zijn de gebeden van de heiligen. En zij zongen een nieuw lied en zeiden: U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie. En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen regeren over de aarde. En ik zag, en hoorde een geluid van vele engelen rondom de troon, van de dieren en van de ouderlingen. En hun aantal bedroeg tienduizenden tienduizendtallen en duizenden duizendtallen. En zij zeiden met luide stem: Het Lam Dat geslacht is, is het waard om de kracht te ontvangen, en rijkdom, wijsheid, sterkte, eer, heerlijkheid en dankzegging. En elk schepsel dat in de hemel, op de aarde, onder de aarde en op de zee is, en alles wat daarin is, hoorde ik zeggen: Aan Hem Die op de troon zit, en aan het Lam zij de dankzegging, de eer, de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid. En de vier dieren zeiden: Amen. En de vierentwintig ouderlingen wierpen zich neer en aanbaden Hem Die leeft in alle eeuwigheid.” (:7-14 – HSV)

Observation – Gisteren zagen we dat het Lam (de Here Jezus) uitvoerig werd voorgesteld. In Daniel 7:13 wordt het Lam voorgesteld als “Iemand gelijk een Mensenzoon” Die “kwam tot de Oude van dagen“. Zo gebeurt dat ook hier, het Lam nadert tot God en krijgt en aanvaardt de boekrol en daarmee het koningschap over alle dingen (Mattheüs 28:18). Hij neemt daarmee plaats op Zijn troon naast de Vader (Psalm 110Filippenzen 2:9-11Hebreeën 1). 
Wat een glorieus moment! Hier heeft de heilsgeschiedenis naar toe gewerkt! 
Kijk maar even mee: in de aanzegging van de straf aan de slang (Genesis 3:14-15) wordt al gesproken over “het Zaad van de vrouw” waarbij het woord Zaad in enkelvoud staat, duidend op de Here Jezus; in de zegen die Jakob aan Juda meegeeft (Genesis 49:8-12) wordt gesproken over het eeuwige koningschap van Juda; in 2 Samuël 7:16 wordt deze belofte aan David bevestigd; in Psalm 110:1-2 spreekt de HEERE tot de Heere (de Vader tot de Zoon) over de plaats aan Zijn rechterhand en spreekt over de machtige scepter waarmee Hij zal heersen; in Filippenzen 2:9-11 lezen we ook al de aankondiging van het feit dat elke knie zich zal buigen van de hele schepping, en dat elke tong Hem zal belijden als Heer.

En nu, in Openbaring 5, verschijnt de Here Jezus in al Zijn majesteit en wordt de heilsgeschiedenis vervuld! 
In de rest van de tekst lezen we over de gehele schepping die juicht over deze vervulling van de heilsgeschiedenis. De vier dieren, die de hele schepping vertegenwoordigen, en de vierentwintig oudsten vallen in aanbidding voor Jezus neer. Ze hebben lieren (het instrument waar David ook op speelde) en schalen met reukwerk. Deze schalen waren platte schalen zoals die ook in het oude verbond werden gebruikt. Op deze schalen liggen alle gebeden van de heiligen (de gelovigen, het volk van God). Met wat Johannes hier te zien krijgt is de belofte uit Psalm 141:2 vervuld, de gebeden van de gelovigen bereiken hen bestemming, de Here God.
In Daniël 7:14,18 lezen we de aankondiging over het ontvangen van het koningschap door de heiligen uit de handen van Jezus. ook die belofte wordt hier vervuld in vers 10. De verlosten des Heren zullen regeren op de aarde. Zoals we in 1:6 al lazen is dit regeren in het heden al realiteit; in de toekomst die hier wordt beschreven gaat het om regeren in het vrederijk, in de eeuwigheid.
In het laatste gedeelte vinden we lofzangen, gezongen door ontelbare engelen. We hoeven die getallen niet te vermenigvuldigen, Johannes gebruikte gewoon de grootste in zijn tijd bekende getallen om aan te duiden dat het er ontelbaar veel waren. In de tekst van de lofzang horen we echo’s van Daniël 2:37 en 1 Kronieken 29:11. Hierna volgt een lofzang door de hele schepping naar bijvoorbeeld Psalm 148.
De vier dieren, de vertegenwoordigers van de bezielde schepping, waren het loflied begonnen in 4:6-8, en zij sluiten de lofzang nu ook af met een AMEN. En de vierentwintig oudsten doen nu wat in 4:10-11 was aangekondigd: liggend op de grond aanbidden zij Jezus.
Application – De overwinning IS al behaald op het kruis van Golgotha. Maar in dit gedeelte uit de Bijbel wordt de apotheose, de climax van de heilsgeschiedenis bereikt! Jezus wordt verhoogd en krijgt Zijn rechtmatige plaats op de troon naast de Vader! Eigenlijk is de rest van het boek Openbaring slechts de uitwerking van wat er hier gebeurt.
In de gehele Bijbel is toegewerkt naar dit punt: Jezus is de AMEN, de Machtige Koning is betrouwbaar! Halleluja!
Hoe onderga jij dit? Wordt je er net als ik helemaal blij van? Ik krijg een soort de-dag-voor-het-schoolreisje gevoel van. Was het alvast maar zo ver!

Prayer – Vader dank U wel voor dit prachtige vergezicht op de vervulling van Uw machtige heilsplan. Dank U Jezus voor Uw geduld, Uw nederigheid, Uw discipline, Uw houding van Meester-Knecht, waardoor U de overwinning hebt behaald en waarmee U ons een majesteitelijk Voorbeeld ter navolging hebt gegeven!

AMEN! De Heer is onze Koning, Hij is betrouwbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.