Wat is jouw doorn?

Scripture – 2 Korinthe 12:6-9 “gesteld dat ik zou willen roemen, ik zal niet dwaas zijn; ik zal immers de waarheid spreken. Ik onthoud mij daar echter van, opdat niemand méér van mij denkt dan wat hij aan mij ziet of van mij hoort. En opdat ik mij door het allesovertreffende karakter van de openbaringen niet zou verheffen, is mij een doorn in het vlees gegeven, een engel van de satan,  om mij met vuisten te slaan, opdat ik mij niet zou verheffen. Hierover heb ik de Heere driemaal gesmeekt dat hij van mij weg zou gaan. Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht” (HSV)

Observation – Paulus wil niet roemen, niet opscheppen. Hij laat doorschemeren daar echt redenen genoeg voor te hebben, zelfs dat hij in een visioen is opgenomen tot in de derde hemel en daar allerlei dingen heeft gezien en gehoord.
Maar hij wil zich daar op geen enkele wijze op laten voorstaan, hij wil daar niets aan ontlenen. Integendeel, hij wil eerder “roemen in zijn zwakheden” (:5).
En om dat te bekrachtigen heeft de Here hem een “doorn in het vlees” gegeven. Wat die doorn precies is weet niemand. Dat het een heftig gebeuren was blijkt uit Paulus’ beschrijving. “een engel van satan, om mij met vuisten te slaan“. 
En waarom? Wel: “opdat ik mij niet zou verheffen“. Het houdt Paulus nederig. Meerdere malen heeft hij de Here gesmeekt om dit van hem weg te nemen, maar dat is niet gebeurd. De Here zei tegen hem: “mijn genade is voor u genoeg“. 
Wanneer God werkt door zwakke mensen heen, dan wordt Zijn kracht ten volle duidelijk. Dan zijn we het namelijk niet zelf, maar dan is het God door ons heen!
Application – Wat is jouw “doorn in het vlees“? Wat is het in jouw leven dat je nederig houdt?  Mooi trouwens he, dat God in de Bijbel niet precies heeft laten opnemen wat deze doorn in Paulus’ vlees was. Op deze manier kan ieder van ons zich er mee identificeren.
Het kenmerk van zo’n “doorn” is dat je er bij vlagen erg last van hebt (“een engel van satan, om mij met vuisten te slaan” is niet niks) en dat je de Here hebt gebeden om het bij je weg te nemen en dat dit niet is gebeurd.
Je mag daarvoor blijven bidden hoor, zeker, tòtdat je antwoord van de Here krijgt. Of Hij haalt het bij je weg, of Hij geeft je een antwoord als dat aan Paulus: Mijn genade is voor u genoeg… En dan kunnen ook wij met Paulus zeggen:
over mijzelf zal ik niet anders roemen dan in mijn zwakheden“.
Prayer – Vader dank U wel voor Uw dienstknecht Paulus, die voor U zoveel geleden heeft, maar ook zoveel heeft betekend voor de vroege christelijke gemeenten. Dank U voor de brieven die U hebt laten optekenen in Uw Woord, zodat we een inkijkje hebben gekregen in zijn gedachten en Uw gedachten. Dank U voor doornen die ons nederig en zwak houden, zodat we niet in eigen kracht zouden gaan staan. Help ons te getuigen Heer van de werken die U doet door zwakheden heen. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.