Laat je niet betoveren!

Scripture – 2 Korinthe 13:3-4, 9 “Hij is gekruisigd uit zwakheid, maar Hij leeft uit de kracht Gods. Welnu, wij zijn zwak in Hem, maar wij zullen met Hem leven voor u uit de kracht Gods – Want wij verblijden ons, als gij krachtig zijt, al zijn wij zwak; want dit bidden wij, dat het met u geheel in orde komt

Observation – De Korinthiërs zijn op zoek naar “bewijs” dat Christus door Paulus heen spreekt. Ze waren namelijk onder de indruk geraakt van valse apostelen, die hen met hun opschepperij en welsprekendheid hadden ingepalmd, “betoverd”.
Tegenover dezen leek Paulus maar een zwakke, weinig indrukwekkend figuur, die niet heel geweldig sprak (zie hst. 10:10). Paulus heeft zich tot nu toe van zijn zachtmoedige kant laten zien, maar nu waarschuwt hij hen: denk er om, want Christus lijkt wel zwak, maar Hij zal krachtig zijn onder u!
Zoals er in Christus een schijnbare tegenstelling was tussen zwakheid en kracht, zo is  dat bij Paulus ook. De zwakheid is bij de Here Jezus een keuze, namelijk dat Hij Zijn kracht aflegde ten behoeve van ons. Zo ondergaat Paulus ook zwakheden ten gunste van de gemeenten, ook die in Korinthe.
In vers 9 zegt Paulus blij te zijn als hij zwak kan blijven en niet krachtig behoeft op te treden richting de Korinthiërs, want dat zou betekenen dat het helemaal goed met hen ging, dat zij zelf krachtig zouden zijn geworden. Dat is dan ook zijn gebed!
Application – Hoe is dat bij ons? Raken wij snel onder de indruk van al dan niet valse apostelen met grote woorden die ons als het ware “betoveren”?
Pas toch op voor deze wereldgelijkvormigheid! Als ik zwak ben ben ik sterk! Dat is een van de belangrijkste principes in het Koninkrijk, kracht door zwakheid heen: “wat voor de wereld zwak is, heeft God uitverkoren om wat sterk is te beschamen” (1 Korinthe 1:27).
Wees de minste, ga de onderste weg, was elkaars voeten, wees dienstknechten des Heren, dient elkaar, kortom: VOLG JEZUS’ VOORBEELD!

Prayer – Vader dank U voor Uw woord en voor het voorbeeld van Uw Zoon Jezus. Dank U Jezus, dat U ons hebt voorgeleefd hoe een “zwak” leven tot krachtige redding kan leiden. Help ons Heilige Geest met Uw leiding zodat we op Jezus, onze grote Broer mogen gaan lijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.