Paulus, apostel door roeping

Scripture – Galaten 1:6, 11-12, 22-24 “Het verbaast mij, dat gij u zo schielijk van degene, die u door de genade van Christus geroepen heeft, laat afbrengen tot een ander evangelie, en dat is geen evangelie – Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van een mens ontvangen of geleerd, maar door openbaring van Jezus Christus – En ik was aan de gemeenten van Christus in Judea van aanzien onbekend. Alleen hoorden zij telkens: hij, die ons vroeger vervolgde, verkondigt nu het geloof, dat hij tevoren trachtte uit te roeien. En zij verheerlijkten God in mij

Observation – Deze brief wordt door Paulus geschreven aan de mensen in Galatië, die het evangelie van hem hadden gehoord. Ze hadden zich echter – waarschijnlijk door Messias-belijdende Joden, Judaïsten – weer laten terugvoeren naar wetticisme en werkheiligheid. 
Deze hele brief is – zoals we de komende dagen zullen zien, gericht op het bestrijden daarvan, op het verduidelijken van de genade boven de wet en op een leven door de Geest en de vruchten daarvan.
In dit eerste hoofdstuk maakt Paulus duidelijk dat hij het Evangelie dat hij heeft verkondigd niet zomaar zelf heeft bedacht, maar dat het hem door Christus Zelf is geopenbaard. Er is maar één Evangelie, en iedereen die een evangelie brengt wat daarvan afwijkt, die zij vervloekt! 
Dat Evangelie is ook niet beïnvloed door de andere apostelen, want behalve Kefas en Jacobus de broer van de Heer heeft hij geen andere apostelen ontmoet voordat hij het bij de Galaten bracht.
En hij wijst hen er op dat de gemeenten in klein-azië hem erkennen als apostel omdat ze zien dat hij het geloof – dat hij eerst vervolgde – nu zelf verkondigt. En ze verheerlijken God door de werken van Paulus heen.
Application – Hoe staat dat bij ons? Zijn er wel eens momenten dat we een wit voetje bij de Heer willen halen door dingen die we doen?
Het is zo gemakkelijk om in werkheiligheid te vervallen. Te denken dat God een beetje extra van je houdt wanneer je goede werken doet. De kerkgeschiedenis staat er bol van. En het is kletskoek!
Het evangelie gaat over de genade. Over het leven vanuit de leiding van de Geest. Daar is het behoud, niet in werken. 
Als wij vanuit onze toewijding aan Hem doen wat de Here van ons vraagt is dat Hem genoeg. Maar het is de toewijding die voor Hem telt. Hij ziet het hart aan, niet de werken.

Prayer – Vader dank U wel dat we Uw heil niet zelf kunnen verdienen, maar dat U genadig bent en gaarne vergevend. Dank U Jezus, dat U onze redding hebt bewerkt in Uw opstanding. Dank U Heilige Geest die ons wilt helpen dit steeds dieper te gaan beseffen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.