BLIJDSCHAP!


Scripture – Handelingen 13:2-3, 15-16, 38-39, 52 “de heilige Geest zeide: Zondert Mij nu Barnabas en Saulus af voor het werk, waartoe Ik hen geroepen heb. Toen vastten en baden zij, en legden hun de handen op en lieten hen gaan – en de oversten der synagoge lieten hun vragen: Mannen broeders, indien gij een woord van opwekking voor het volk hebt, spreekt het dan. En Paulus stond op – Zo zij u dan bekend, mannen broeders, dat door Hem u vergeving van zonden verkondigd wordt; ook van alles, waarvan gij niet gerechtvaardigd kondt worden door de wet van Mozes – en de discipelen werden vervuld met blijdschap en met de heilige Geest.

Observation – Weer zo’n prachtig verhaal! We hebben een groot God, vinden jullie ook niet? Hij maakt mensen door zijn Heilige Geest duidelijk wat ze voor Hem mogen doen. En als wij luisteren gebeuren er zonder uitzondering mooie en belangrijke dingen!


Paulus en Barnabas geven gehoor aan de oproep en worden door de gemeente in Antiochië uitgezegend voor hun werk. Ze trekken door de hele landstreek. En passant wordt er nog even een tovenaar uitgeschakeld met de naam Barjezus (zoon van jezus, ja right, dat mocht hij willen)… Die gebeurtenis zorgt er overigens wel voor dat zijn baas tot geloof komt.

In Pisidië aangekomen wordt aan Paulus gevraagd of hij wil spreken in de synagoge, of hij een woord van opwekking had… Nou dat had hij wel. Ze zullen zich achteraf de haren uit het hoofd hebben getrokken als ze hadden geweten wat hij spreken zou.

Paulus houdt daar een toespraak en legt de mensen het evangelie uit vanaf de tijd dat het volk in Egypte was tot aan Jezus, die ook voor hen vergeving heeft gebracht van alles, ook van zaken die door de wet niet gerechtvaardigd konden worden!

Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de discipelen daar werden vervuld met blijdschap en met de Heilige Geest!

Application – Nou kan het wel eens lijken alsof je, als je naar de Heilige Geest leert luisteren, van links naar rechts door het land wordt gestuurd en je eigen wil wordt uitgeschakeld. Dat is natuurlijk niet zo. We zeggen wel: “the Holy Ghost is a gentleman”. Hij zal je nooit dwingen! Overgave doe je, net als in een huwelijk, uit liefde. Ongedwongen. Je eigen keuze blijft, ook na je wedergeboorte.

Paulus en Barnabas luisteren naar de zachte stem die hen roept. Ze brengen het Evangelie waar ze ook maar de gelegenheid krijgen, en met gevolg. Een hele gemeente komt tot geloof! Frappant vind ik wel weer dat de traditionele, religieuze Joden in deze hele beweging niet meegaan (:45). Paulus zegt eenvoudigweg: ja, moet je luisteren, het was de bedoeling dat jullie het eerst zouden horen, maar nu jullie het niet willen horen, gaan wij het aan de heidenen vertellen!

En die heidenen komen tot geloof en worden discipelen. Ze worden vervuld met… BLIJDSCHAP en met de Heilige Geest. Over het belang van de Heilige Geest kunnen we eigenlijk niet genoeg spreken en schrijven, maar hier even de nadruk op BLIJDSCHAP!

Hoe vaak zien we in onze gemeenten BLIJDSCHAP? Waar blijkt deze blijdschap uit in onze samenkomsten? Waar we nota bene vaak gewoon blijven zitten tijdens een aanbiddings- of zangdienst? Als de koningin binnenkomt staan we op. Als het Wilhelmus gezongen wordt staan we op. Als de rechter de rechtszaal binnenkomt staan we op. Als er een doelpunt gemaakt wordt door Oranje, staan we op!

En als we onze Grote God en Heiland aanbidden blijven we zitten? Kom op broeders en zusters, wat denken we wel? Toon je BLIJDSCHAP!

Terug naar ons Bijbelgedeelte: als wij weten te luisteren, wil Hij ons machtig gebruiken in zijn dienst! Hij zal ons de woorden geven die we mogen spreken, Hij zal mensen tot Zich trekken, en soms kiest Hij er voor om ons als leden van Zijn Lichaam op aarde te gebruiken.

Prayer – Vader dank U wel voor de leiding van Uw Heilige Geest. Dank U wel dat U ons zelf de keuze laat en de vrije wil, die we van U hebben gekregen. Dank U wel Here Jezus dat we mogen getuigen van alle dingen die U op aarde hebt voorgedaan, voorgeleefd! Dank U wel voor Uw geweldige boodschap van Goed Nieuws voor iedereen! En dank U bovenal voor de BLIJDSCHAP die dit met zich mee brengt!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.