Aan het front wordt gevochten!

Scripture – Handelingen 14:2, 18-19, 27 “Maar de Joden, die hun geen gehoor gaven, prikkelden en verbitterden de zielen der heidenen tegen de broeders – En hoewel zij zo spraken, konden zij ternauwernood de scharen weerhouden hun te offeren. Maar er kwamen Joden van Antiochië en Ikonium en zij praatten de scharen om en stenigden Paulus – En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had

Observation – Ikonium, Lystra, Derbe, Antiochië, Perge, Attalia, Paulus en Barnabas kwamen nog eens ergens! De hele noordoostkust van de Middellandse Zee trokken ze langs. Het verhaal leest als een avonturenroman. Tegelijk lezen we ook dat het bittere ernst was. In Ikonium begint het al, de Joden “prikkelen en verbitteren” de zielen van de heidenen “tegen de broeders“. 


In vers 11 en 12 lezen we dat de mensen in Lystra hun eigen afgoden verwarden met Paulus en Barnabas. Dat kwam doordat er in die streek een mythe was over Zeus en Hermes die waren neergedaald en door een plaatselijk echtpaar (Philemon en Baucis) gastvrij waren ontvangen. Dit echtpaar was volgens de overlevering door deze goden zeer gezegend.

Zodra Paulus en Barnabas doorhebben wat er gebeurt – dat duurde even omdat ze de locale taal niet spraken – weerspreken ze dit natuurlijk direct en vertellen ze van God. De mensen willen hier niets van weten en proberen hen te offeren (:18).

De ontstane teleurstelling wordt door de Joden die uit omliggende steden zijn gekomen misbruikt om de massa tegen Paulus en Barnabas op te zetten, tot ze Paulus stenigen en voor dood achterlaten.

De plaatselijke (nieuwe) discipelen komen naar de plaats waar ze hem voor dood hebben achtergelaten en gaan om hem heen staan. De Schrift vermeldt dit niet, maar de zullen hebben gebeden. Vermoedelijk heft er een genezingswonder plaats gevonden, want anders had Paulus niet een voetreis van negentig kilometer naar Derbe kunnen maken.

Ondanks al deze weerstand gingen Paulus en Barnabas door. Ze stelden overal oudsten aan om de plaatselijke gemeente te leiden. Teruggekomen leggen ze verantwoording af aan de gemeente in Antiochië die hen uitgezonden had.

Application – Een uitspraak van het voorgangers echtpaar van onze eerste gemeente: “Als er strijd en weerstand is in je leven, wees dan blij, want dat betekent dat je op de goede weg bent, je bent immers blijkbaar een schop voor de duvel waard“.

Dit kan zomaar gebaseerd zijn op onder andere dit gedeelte uit de Bijbel. Aan het front vliegen de kogels om je oren, da’s logisch toch?

Maar draai het nu eens om… Leid je een rustig leventje? Heb je alles voor elkaar? Weet je al wat er morgen, deze week, of zelfs volgende maand gaat gebeuren? Vraag je dan eens goed af waar je mee bezig bent! 

Ben je nog wel in contact met het hoofdkwartier? Weet je je laatste mars-orders nog? Kun je je herinneren wanneer je voor het laatst hebt meegemaakt dat God iets door jou heen heeft gedaan?

Als dat niet zo is, vraag dan NU waar je gebruikt kunt worden in de strijd!

Prayer – Vader dank U wel dat U ALTIJD bij ons bent, ook aan het front! Dank U wel dat we door Uw Geest in contact met U mogen blijven, en dank U wel Here Jezus, dat we Uw voorbeeld mogen volgen. Wijst U ons de weg naar het front Heer, wij zijn paraat! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.