Wind van leer

Van de week zat ik met iemand te praten – het was een zakelijk gesprek – en die persoon gebruikte voor de snel wijzigende regelgeving in de zorg de term: “wind van leer“. Zo van: ze bewegen maar mee met allerlei wind van leer. Wat een Bijbelse term gebruik je, zei ik. Ze moest (haast betrapt) wat lachen in haar erkenning en we gingen er verder niet al te diep op in omdat er niet heel veel tijd was.

Het zette me echter wel aan het denken. In onze huidige postmoderne samenleving is het je houden aan allerlei regels steeds minder in trek. Veel liever kijken we per situatie naar wat op dat moment het beste lijkt. En wat dan het beste is laten we afhangen… ja waarvan eigenlijk? Van omgevingsfactoren, van de betrokkenen, van onze stemming van het moment, van het laatste boek dat we hebben gelezen, etc.


Dit leidt tot onzekerheid en wispelturigheid. Je ziet dat ook om je heen. Vandaag zeggen we dit, morgen het tegenovergestelde, en beide ‘wetenschappelijk onderbouwd’. Het pure feit DAT er algemeen geldende waarheden zouden zijn, wordt betwijfeld. Waarheden zijn in dit klimaat niet meer universeel, maar persoonlijk. Het is jouw mening, misschien wel goed voor jou, in jouw omstandigheden, in jouw leven, maar dat doet nog geen uitspraak over mij, in mijn leven…
En in dat klimaat staan wij als christenen ook. Onze grote uitdaging is om in Liefde de Waarheid van Jezus te brengen in een wereld die geen Waarheid erkent, een wereld die heen en weer geslingerd wordt onder invloed van allerlei wind van leer.
In de Bijbel wordt deze term gebruikt in de brief aan de Efeziërs, lees maar mee: “Dan zijn wij niet meer onmondig, op en neder, heen en weder geslingerd onder invloed van allerlei wind van leer, door het valse spel der mensen, in hun sluwheid, die tot dwaling verleidt” (Efeze 4:14).

Hieraan vooraf gaat het stukje dat Pauls schrijft over de vijfvoudige bediening van apostelen, profeten, evangelisten, herders en leraars, die gegeven zijn om “de heiligen op te bouwen tot dienstbetoon“. 
Die heiligen, dat zijn wij. En waar de vijfvoudige bediening in een gemeente functioneert hoeven we niet bezorgd te zijn dat we heen en weer worden geslingerd tussen allerlei stromingen. Het onderwijs en de begeleiding zijn dan namelijk aanwezig, zodat dwalingen, onzekerheden en wispelturigheid geen vat krijgen op onze gemeenten.
Gods Woord spreekt zo eenvoudig. En wij maken het vaak zo moeilijk. Laten we nou maar eenvoudig gaan doen wat Gods Woord zegt, en dat als onze Waarheid hanteren, dan komt het allemaal wel goed, zelfs temidden van deze onzekere wispelturige wereld.
En wie weet kunnen we nog een paar twijfelaars met de Waarheid in aanraking brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.