De Here tegemoet!

Scripture – Johannes 12:31-32 “Nu gaat er een oordeel over deze wereld; nu zal de overste dezer wereld buitengeworpen worden; en als Ik van de aarde verhoogd ben, zal Ik allen tot Mij trekken

Observation – De overwinning wordt behaald! Jezus kondigt het hier aan! Het begint al in het begin van ons hoofdstuk van vandaag: “Maria dan nam een pond echte, kostbare nardusmirre, en zij zalfde de voeten van Jezus en droogde zijn voeten af met haar haren; en de geur der mirre verspreidde zich door het gehele huis” (:3). Jezus wordt gezalfd. En Hij wordt binnengehaald door het volk als Koning: “zij namen palmtakken, gingen uit Hem tegemoet, en riepen: Hosanna, gezegend Hij, die komt in de naam des Heren! en: De koning van Israël!” (:13). 
Mensen willen Hem graag zien en spreken, “Maar Jezus antwoordde hun en zeide: De ure is gekomen, dat de Zoon des mensen moet verheerlijkt worden” (:23).De Vader bevestigt Jezus in zijn positie: “Vader, verheerlijk uw naam! Toen kwam een stem uit de hemel: Ik heb hem verheerlijkt, en Ik zal hem nogmaals verheerlijken!” (:28). 

Er is een zekere vergelijking met koning David te maken, zoek in 1 en 2 Samuël maar eens naar parallellen met dit verhaal en ontdek hoe David’s leven in zekere zin al een voorafschaduwing van Jezus’ leven was.

Parallel hieraan neemt het verzet van de oversten van de Joden toe (verzen 10-11, 19, 42). Waar Jezus komt en spreekt volgt verdeeldheid. Dat kan ook niet anders, want Hij stelt het onechte aan de kaak, de onoprechtheid, de huichelarij. Het gaat zelfs zo ver dat “Hij heeft hun ogen verblind en hun hart verhard, dat zij niet met hun ogen zien, met hun hart verstaan en zich bekeren, en Ik hen geneze” (:40). God verhardt het hart van de ongelovigen; he die zich bewust van Hem hebben afgewend, zoals een Farao’s hart werd verhard.

Maar dan die heerlijke belofte in vers 32: “en als Ik van de aarde verhoogd ben, zal Ik allen tot Mij trekken“.
Application – Leef ik iedere dag in de verwachting van de spoedige wederkomst, van dat glorieuze moment dat “ wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zó zullen wij altijd met de Here wezen” (1 Tess. 4:17)?
Of ben ik in verzet, zoals de Farizeeën en schriftgeleerden? Wil ik mijn leven voor mezelf houden (:25)?

Prayer – Vader ik loof en prijs U voor de geweldige beloften uit Uw Woord. U belooft ons de overwinning Heer, behaald door het offer van de Here Jezus. Wilt U met Uw Heilige Geest ons helpen ons leven te delen in plaats van het voor onszelf te houden, en elke dag te leven in de verwachting van Uw spoedige komst? Dank U Heer dat U ons komt halen en dat wij altijd met U zullen zijn!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.