We hebben Hem nu zelf gehoord!

S Johannes 4:42 “en zij zeiden tot de vrouw: Wij geloven niet meer om wat gij zegt, want wij zelf hebben Hem gehoord en weten, dat deze waarlijk de Heiland der wereld is“.

O Wat een prachtig verhaal over Jezus met de Samaritaanse vrouw! 
De Heer Jezus laat ons in een notendop zien hoe evangelisatie werkt en Johannes vertelt ons wat de vrucht is.
Hij begint met het opbouwen van een relatie met de vrouw (:7-10). Als deze vertrouwensbasis er is durft zij Hem vragen te stellen (:11-12). Na Zijn uitleg (:13-14) wil zij dit levende water, waar Hij van spreekt, ontvangen (:15).
Relatie, vertrouwen, uitleg, overgave. Dat is de volgorde die we hier zien. En na de overgave kan de Heer Jezus haar confronteren met zaken uit haar leven om die op te ruimen (:16-18).
Nu kan de vrouw tot haar doel komen: aanbidden van God. Daar gaan haar volgende vragen dan over, maar nog op een vleselijk niveau: “waar moet men aanbidden?” (:20). Hij maakt haar duidelijk dat het niet de plaats is die van belang is, maar de hartsgesteldheid. Op God gericht en oprecht (:24 “in geest en in waarheid“). Dan leidt Hij haar tot de Waarheid (:26 “Ik, Die met u spreek, ben het“).
De vrouw gaat terug naar haar woonplaats en begint te getuigen in haar eigen omgeving (:28-30) en de mensen kwamen op haar getuigenis naar Hem toe. “Velen uit die stad” geloofden in Hem op basis van de getuigenis van deze vrouw (:39). Ze wilden meer weten en vroegen Hem om te blijven. Jezus blijft een paar dagen en geeft hen onderwijs.
Dan volgt een belangrijk vers, het thema van vandaag: “Wij geloven niet meer om wat gij zegt, want wij zelf hebben Hem gehoord en weten, dat deze waarlijk de Heiland der wereld is” (:42). Mensen moeten zelf tot geloof komen. Niet op basis van de woorden van anderen, niet op basis van wonderen en tekenen waarover ze hebben gehoord, maar op basis van een eigen relatie met de Levende God!
God wil geen kleinkinderen, Hij wil kinderen!
A Hoe staat dat met ons, met mij? Geloof ik op basis van wat anderen mij vertellen? Of duik ik zelf in het Woord om van Hem te leren? Zoek ik zelf de stilte op om met Hem in gesprek te komen?
Neem ik voor zoete koek aan wat ik in de dienst hoor en ga ik met een fijn gevoel naar huis, of ben ik als de mensen uit Berea, die “zich gunstig onderscheidden van die te Tessalonica, daar zij het woord met alle bereidwilligheid aannamen en dagelijks de Schriften nagingen, of deze dingen zo waren” (Handelingen 17:10-11).
Stimuleren we mensen om zelf in het Woord te lezen, zelf de stilte op te zoeken en Hem “te aanbidden in geest en in waarheid“?
P Vader, schep in ons een verlangen om met U te praten, in de stilte, in de natuur, door Uw Woord, geleid door Uw Geest in onze geest, met een oprecht hart, in de Waarheid Die U bent Heer Jezus. Help ons ook om te getuigen van de schatten die we gevonden hebben, leer ons Uw voorbeeld te volgen in het bouwen van relaties en vertrouwen, zodat ook wij mensen tot de Waarheid en tot U kunnen leiden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.