Priori-tijd … in 3 stappen naar doelgerichte tijdsbesteding

Druk-druk-druk…

We verzuchten dat allemaal wel eens. Maar wat doen we er aan? Hieronder vind je een methode die ik zelf vaak hanteer als ik zelf even in een periode zit waarin ik te vaak ja heb gezegd, of waarin zaken meer tijd en energie kosten dan ik me had voorgesteld. Het is een zeer eenvoudig hulpmiddel in slechts drie stappen en het heeft al veel mensen geholpen om boven hun eigen drukte uit te komen.

Tijd
Mijn kinderen weten dat een smoes als “ik heb er geen tijd voor gehad” bij mij geen steek houdt. Iedereen heeft evenveel tijd. 24 uur per dag, 7 dagen per week, dat is 168 uur per week. Het gaat er om hoe we die tijd besteden. Welke keuzes maken we?

Voorbeeld:
Laten we eens aannemen dat we 7,5 uur per nacht slapen. dat zijn 52,5 uur per week. Dan zijn er nog 115,5 uur per week over. Dan besteden we ongeveer een half uur per maaltijd, da’s 1,5 uur per dag, is 10,5 uur per week, blijft over: 105 uur per week. We besteden zo’n 36 uur per week aan werk, blijft over: 69 uur. Reistijd naar ons werk: 1,5 uur per dag = 7,5 uur per week: blijft over: 61,5 uur per week. We ronden dat voor het gemak maar af op 60 uur per week.

Dat is best veel. We mogen goede rentmeesters zijn over de tijd die we hebben. Het komt allemaal neer op keuzes maken. Prioriteiten stellen.

Stap 1: Hoe besteed je je tijd?
Schrijf een paar weken lang op hoe je je tijd besteed. Maak een lijstje van activiteiten dat je rubriceert naar soort activiteit. Bijvoorbeeld: werk, slaap, eten, verenigingswerk, kerkelijke gemeente, hobby, recreatie, etc, etc. Sorteer je lijstje in aflopende volgorde van de tijd die je er per week aan besteedt. Leg dit lijstje nu weg en kijk er minsten een week niet naar voordat je aan stap 2 begint.

Stap 2: Wat vindt je belangrijk in je leven?
Neem de tijd en schrijf op welke zaken in jouw leven belangrijk zijn. En denk daarbij niet aan de waan van de dag, dat waarvan je het gevoel hebt dat er druk op staat, maar bedenk wat echt belangrijk is. Op dit lijstje mogen ook dingen staan waar je nu (nog) geen tijd aan besteed. Denk er aan dat je ook je vrije tijd nodig hebt, voor recreatie, werken aan je relaties, etc. Plan die tijd in!

Stap 3: Actie!
Dit is de makkelijkste, maar ook de moeilijkste stap. Pak het lijstje van stap 2. Schrijf achter de punten van dit lijstje hoeveel tijd je er op dit moment per week aan besteedt (zie lijstje 1). De punten van lijstje 2 waar je nu nog geen tijd aan besteedt, daar vul je in wat je er voor denkt nodig te hebben. Begin bovenaan en ga door totdat je de 168 uur per week vol hebt. De actie bestaat er nu uit dat je alles ( ja alles ) wat van lijstje 1 over is en wat onder de 168 uur streep staat, gaat schrappen uit je leven.

Dat zal soms niet makkelijk zijn. Mensen zullen raar opkijken als je ineens stopt met zaken die ze van je gewend waren. Maar hey, het is jouw leven, waar jij later verantwoording over zult moeten afleggen.

DOE WAT PRIORITEIT HEEFT!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.