Good Men Doing Nothing, gedachten bij het nieuws

Edmund Burke

Er s een oude uitspraak van Edmund Burke die stelt, “All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing” of “Alles wat nodig is voor de overwinning van het kwaad is dat goede mensen niets doen”. Dit is zeker waar voor het leven van een christen. Men zegt wel dat wanneer wij stil staan de wereld en alle verschillende geloven wel aan ons voorbij zullen gaan. Veel van ons hebben dat ook wel zien gebeuren in onze levens, op het gebied van de kerk, de waarheid, weldoen, zelfs op het gebied van de zielen van mensen.

En wat zien we dan goede mensen niet doen?

 • Bidden (1 Thess. 5:17).
 • Studeren (2 Tim. 2:15).
 • Aanbidden (Heb. 10:25).
 • Opbouwen (1 Thess. 5:11).
 • Ondersteunen (Hand. 20:35).
 • Liefhebben (Matt. 5:43-48).
 • Onderwijzen (2 Tim. 2:2).
 • Werken (Joh. 4:35).
 • Geven (2 Cor. 9:7).
 • Moed tonen (1 Cor. 16:13).
 • Strijden (1 Tim. 6:12)

Zeker, er zijn nog veel dingen die je aan deze lijst kunt toevoegen, maar het idee is duidelijk. Christen-zijn is een actieve levensstijl, een bediening, een passie. Als goed mensen niets doen, zal het kwaad overwinnen.

Maar, niets doen neemt geen schuld weg. Pilatus probeerde zijn handen te wassen in onschuld en niets te doen, maar hij had ook het goede kunnen doen en Jezus vrij laten (Mat. 27:24). Wat betekent dat voor ons? Nou, we hoeven natuurlijk niks te doen van alle dingen die hierboven genoemd worden. We kunnen gewoon blijven zitten en het kwaad zijn gang laten gaan. Als we dat doen, wees dan niet verbaasd wanneer het kwaad om je heen toeneemt.

Wees trouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.