Amme nooit niet!!!

Scripture – Johannes 13:8-9 “Petrus zeide tot Hem: Gij zult mijn voeten niet wassen in eeuwigheid! Jezus antwoordde hem: Indien Ik u niet was, hebt gij geen deel aan Mij. Simon Petrus zeide tot Hem: Here, niet alleen mijn voeten, maar ook de handen en het hoofd!

Observation – Wat een prachtige kerel toch, die Petrus. Heethoofd, driftkop, ongeduldig mannetje, primair. En zoals we in de verzen van vandaag kunnen lezen was hij ook: RADICAAL! Dit is nu precies eigen aan radicale mensen, ze slaan als dat nodig is als een blad aan de boom om. 
Jezus geeft de discipelen het voorbeeld door hen als Meester-Knecht de voeten te wassen, als symbolische handeling die vooruitwijst naar Zijn totale vernedering waaraan wij ons mogen overgeven tot onze redding. Petrus ziet alleen de situatie, en niet de betekenis. Hij weigert dan ook resoluut. Vandaag zouden wij zeggen “Amme nooit niet!!! Echt niet, dat U mij de voeten gaat wassen!”.
Maar dan zegt Jezus “Indien Ik u niet was, hebt gij geen deel aan Mij“. Petrus slaat acuut om, zoals alleen een radicale volger dat kan. Je ziet het gebeuren! Het is zo herkenbaar, voor jou ook? Ik moet er altijd ook wel wat om lachen… “Maar dan niet alleen mijn voeten Heer, dan ook helemaal!“. Prachtig, wat een kerel…
Maar als men naar een maaltijd ging, was het goede gewoonte zich van te voren te baden. De voeten werden dan doorgaans gewassen omdat men ten slotte toch naar de plaats van de maaltijd moest lopen. De voetwassing was hiermee niet de reiniging, maar meer een symbool ervan. Doordat men gebaad had, was de rest van het lichaam al rein. Toch biedt Petrus dan ook alle onbedekte lichaamsdelen aan om ook te worden gewassen. Hij wil er echt helemaal, hals over kop, bij horen.
Met Petrus is het helemaal goed gekomen. Lees maar in 1 Petrus 1:14-15: “Voegt u, als gehoorzame kinderen, niet naar de begeerten uit de tijd uwer onwetendheid, maar gelijk Hij, die u geroepen heeft, heilig is, wordt (zo) ook gijzelf heilig in al uw wandel;“. Nog steeds radicaal, maar wel wat bedaarder, en zich bewust van het feit dat ook hij onwetend is geweest.
Application – Laat ons ook worden als Petrus, als we driftkoppen zijn, opvliegend, ongeduldig. Laten we aan de voeten van de Here Jezus gaan zitten en ons laten onderwijzen. Laten we ons door Zijn zachtmoedigheid laten inspireren om milder te worden, geduldiger en zachtmoediger.
Maar laten we er alsjeblieft voor waken dat we onze radicaliteit niet kwijt raken! Dat deed Petrus ook niet, lees het tweede hoofdstuk van zijn tweede brief maar eens (2 Petrus 2).

Prayer – Vader dank U wel dat U mij helpt om mijn ongeduld om te vormen naar radicale keuzes. Dank U wel Here Jezus, dat U ons het ultieme voorbeeld van zachtmoedigheid, nederigheid en radicaliteit heeft gegeven. Wilt U mij inspireren met Uw Heilige Geest Inspirator om steeds meer te worden als U?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.