(H)erkenning!

Scripture – Johannes 20:16, 22  “Jezus zeide tot haar: Maria! Zij keerde zich om en zeide tot Hem in het Hebreeuws: Rabboeni, dat wil zeggen: Meester! – En na dit gezegd te hebben, blies Hij op hen en zeide tot hen: Ontvangt de heilige Geest. – Tomas antwoordde en zeide tot Hem: Mijn Here en mijn God!

Observation – Ook in dit hoofdstuk vinden we voorbeelden van Jezus’ aandacht voor personen. Net als gisteren vinden, temidden van de grootse gebeurtenissen, liefdevolle contacten met mensen een belangrijke plaats.
Eerst verschijnt Hij aan Maria, die Hem eerst helemaal niet herkent, zo verdrietig is ze. Pas als Hij haar naam uitspreekt, “Maria!“, herkent ze Wie het is Die met haar spreekt. Dan erkent ze Hem ook als haar Heer, “Rabboeni“.
Dan het verhaal van de verschijningen aan de discipelen. Waarom, zo vroeg ik me af, zou Jezus in zijn alwetendheid zijn verschenen aan de discipelen terwijl Hij wist dat Thomas er niet was? Dan moest Hij immers nog een keer terugkomen om Zich ook aan Thomas te tonen? Ik denk dat het op deze manier is gebeurd om deze tekst in het Woord te laten opnemen: “Omdat gij Mij gezien hebt, hebt gij geloofd? Zalig zij, die niet gezien hebben en toch geloven” (:29).
Zowel Maria als Thomas herkennen / erkennen Jezus pas als Hij Zich bekend maakt. Bij Maria wanneer Hij haar naam roept, Hij spreekt haar aan op haar gevoel, haar liefde voor Hem. Bij Thomas wanneer Hij zich bewijst door Zijn wonden te tonen en Thomas de gelegenheid te geven deze te onderzoeken. Hij spreekt Thomas’ verstand aan. Beiden schakelen vervolgens hun wil in en erkennen Hem als hun Heer. Bij de ene mens moet het verstand, bij de ander het gevoel worden aangesproken om te kunnen komen tot een wilsbesluit om Hem te erkennen. En God, Die ons geschapen heeft, weet precies wie wat nodig heeft.
Een ander punt dat aansluit bij de studie van gisteren vinden we in vers 22, waar de Here Jezus de Heilige Geest aan de leerlingen geeft. Ik zie hier een herstel van de situatie in het paradijs. Een herstel van de relatie zoals God die vanaf het begin had bedoeld! Lees maar mee in Genesis 2:7 waar staat dat God “blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levende ziel“. Door de uitstorting van de Heilige Geest aan de discipelen werd hun geest, die tot dan toe – als gevolg van de val van de mens – dood was voor God, weer tot leven gewekt. Zie voor verdere uitleg deze samenvatting van “Geest, ziel en lichaam” van Watchman Nee. 
Het contact is hiermee hersteld. Onze geest kan weer contact maken met Gods Geest. Onze heiliging kan beginnen. Het is volbracht!
Application – Wat een liefdevolle en zorgvuldige God hebben wij. Temidden van de grootste en belangrijkste operatie die ooit op de wereld heeft plaatsgevonden, namelijk het redden van de hele mensheid, vindt Hij tijd om liefdevolle aandacht te besteden aan individuen.
Zo doet Hij dat vandaag nog steeds. Niets is te klein voor Hem. Wat heb jij nodig? Moet jouw verstand worden aangesproken, of jouw emotie? God weet het. En Hij zal het doen “te gelegener tijd”. Lees Hebreeën 4:16 maar “Laten wij daarom met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade, opdat wij barmhartigheid ontvangen en genade vinden om hulp te verkrijgen te gelegener tijd“. Door het lijden, het sterven en de opstanding heeft de Here Jezus de weg opengemaakt voor ons om vrijmoedig dicht bij God te mogen komen!
Hij zal ook jou geven dat je Hem mag herkennen als je Hem daar om vraagt. De keus is aan jou of je Hem ook wilt erkennen.

Prayer – Vader dank U wel voor Uw geweldige zegen en genade, voor Uw oneindige liefdevolle aandacht voor mij persoonlijk. U hebt mensen op Uw hart Heer. U wil dat niemand verloren gaat, maar dat iedereen wordt behouden. En U bent bereid te doen wat daarvoor nodig is. Tot in de dood hebt U dat ook gedaan Here Jezus! Dank U voor dit geweldige offer dat de duisternis heeft overwonnen en dat ons de weg weer heeft gebaand tot de troon van de Vader.


WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.