Vervulling

Scripture – Johannes 19:6b “Pilatus zeide tot hen: Neemt gij hem en kruisigt Hem; want ik vind geen schuld in Hem.

Observation – Zonder het zelf te beseffen geeft Pilatus uitdrukking aan het wezen van Jezus’ kruisdood. Vandaag gaan we even spitten, doe je mee?
Een onschuldig offerdier moest worden gedood als offer voor de zonden van het hele volk (Leviticus 16:7-9). De grote verzoendag, want daar gaat Leviticus 16 over, is het hart van de wet. De wet. Dat woord duidt niet alleen op de tien geboden, maar betekenden voor de Joden het geheel van de eerste vijf Bijbelboeken, de Thora. Leviticus 16 staat precies in het midden van die vijf Bijbelboeken, in het midden van de Thora. Verzoening! Dat is de kern van de Thora. De relatie weer goed maken. Dat op zich is al een prachtige ontdekking.
En nu zien we dat de handelingen die voor deze grote verzoendag waren voorgeschreven ook nog eens hun vervulling krijgen in Jezus’ kruisdood en opstanding! Dit is een van de redenen waarom Jezus kon zeggen dat Hij de Thora had vervuld!
Het beeld van het offer van bokje “voor de Here” (Lev. 16:8) vindt zijn vervulling in Jezus’ kruisdood. En het beeld van het andere bokje vindt zijn vervulling in Leviticus 16:10 “Maar de bok waarop het lot voor Azazel gevallen is, zal men levend voor het aangezicht des Heren stellen, om daarmee verzoening te doen“. De Here Jezus heeft, toen Hij stierf aan het kruis, gezegd: “Het is volbracht” en: “Vader, in Uw handen beveel Ik mijn geest” (Lucas 23:46, Johannes 19:30). Als mens stierf Hij, maar zijn geest gaf Hij aan de Vader.
Ook op een andere manier was het sterven van Jezus een vervulling. De woorden zijn onze gids. Gilgal en Golgotha zijn in het Hebreeuws nagenoeg gelijk. In Gilgal vond, na de woestijnperiode, de wederom-besnijdenis van het Joodse volk plaats, het wegsnijden van vlees dat van geen nut meer was, en het doorgaan in een nieuw verbond (tussen twee haakjes: een prachtig beeld van de wedergeboorte). Ook Jezus legde zijn vlees af, dat nu geen nut meer had, en stond op als eersteling uit de doden, in het nieuwe verbond, dat van de genade en niet meer van de wet!
De wet, de Thora was volbracht, vervuld! En Romeinen 8:34 zegt “Christus Jezus is de gestorvene, wat meer is, de opgewekte, die ter rechterhand Gods is, die ook voor ons pleit“. Hij is voor het aangezicht des Heren gesteld, om daarmee voor  ons verzoening te doen!
En de geest die Jezus aan de Vader terug gaf dan? Die wordt, naar de profetieën in het oude testament aan ons terug gegeven met Pinksteren, lees maar mee in Jeremia 31:31-33, Ezechiël 36:26-27 en Joël 2:28-29!
Application – Wat een rijkdom, het is te veel om in één leven te ontdekken. Wel geniet ik ervan om steeds dieper in het Woord te duiken en dit soort lijnen op te diepen, die een enorme verdieping in mijn, in ons geloof kunnen geven.
In dit hele grootse gebeuren vindt de Here Jezus nog steeds de tijd en de aandacht om Zich niet op Zichzelf, maar op anderen te richten. Denk aan de moordenaar die naast Hem aan een kruis hing, maar ook, in dit hoofdtuk, aan zijn eigen moeder, die Hij achterlaat in de zorg van “de discipel die Jezus liefhad“, een term die Johannes gebruikt als hij over zichzelf schrijft. Een schijnbaar klein gebaar van zorg, van liefde, temidden van de grootste gebeurtenis in de wereldgeschiedenis!
Kunnen wij, kan ik dat ook? Temidden van alle rumoer in ons leven kleine gebaren van liefde blijven maken?

Prayer – Vader, wat een rijkdom geeft U ons in Uw woord! Wat een onvoorstelbare zegen hebt U ons gegeven Here Jezus dat U voor ons een pleitbezorger bent in de hemel en dat U ons Uw Heilige Geest hebt gegeven, die voor ons pleit met onuitsprekelijke verzuchtingen! Dank U, dank U Vader, gezegend zij Uw naam! Wilt U ons maar helpen om aandacht te blijven hebben voor het “kleine”.

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.