De Hoeksteen!

Scripture – Handelingen 4:11-12 “Dit is de steen, door u, de bouwlieden, versmaad, die nochtans tot hoeksteen is geworden. En de behoudenis is in niemand anders, want er is ook onder de hemel geen andere naam aan de mensen gegeven, waardoor wij moeten behouden worden.

Observation – De tekst uit Psalm 118 die hier door Petrus wordt geciteerd duidt op de belangrijkste steen van een gebouw in die tijd. Grote, gehouwen stenen, die de gehele muur stevig maakten. De overige stenen waren vaak niet gekapt, maar gewoon gestapeld, vaak zelfs los, zonder leem of cement.
Een mooi beeld van de gemeente, los gestapelde stenen die hun enige samenhang ontlenen aan het feit dat de Bouwer ze zo goed mogelijk op elkaar stapelt en hen van binnen van een verbindende Kracht voorziet, waarmee ze zelf kunnen besluiten om in de muur te blijven zitten. Maar zonder de Hoeksteen wordt het niks, de eigen kracht van de stenen is niet groot genoeg om één geheel te blijven vormen. De Hoeksteen steunt de hele muur en geeft haar stevigheid.
God bouwt zijn gemeente en voegt levende bouwstenen toe. Levend, omdat Hij ze heeft voorzien van de verbindende en Troostende Kracht van de Heilige Geest, die ze de kracht geeft om bij elkaar te blijven. De Here Jezus heeft Zijn plaats als hoeksteen veroverd door zijn overwinning op de dood en de rest van het rijk van de duisternis. Door Zijn overwinning is de gemeente mogelijk geworden.
Dan kan het toch niet anders dan dat onze mond daarvan overloop? Lucas 6:45 zegt “Want waar het hart vol van is, daarvan spreekt de mond“. Wanneer wij alle krachtige daden van de Heer rondom ons zien, dan kunnen we net als Petrus en Johannes zeggen: “wij kunnen niet nalaten te spreken van wat wij gezien en gehoord hebben” (:20).
Application – Zijn wij, ben ik, nog steeds onder de indruk van – en trots op – wat onze God heeft gedaan, en nog steeds doet? Dat Hij jou en mij bij elkaar weet te houden ondanks al onze verschillen? Dat Hij als Hoeksteen de grote Schouder is waartegen we mogen leunen als onze kracht niet toereikend is, en waarop we mogen uithuilen als we het even niet zien zitten?

Prayer – Vader dank U wel dat U Degene bent die de gemeente bouwt, en dat wij dat niet zelf hoeven te doen. Dank U wel voor de rust die dat geeft. Dank U wel Here Jezus voor Uw plaats als Hoeksteen, die U zelf hebt veroverd door de dood en de opstanding heen. U bent de Leidsman en Voleinder van ons geloof. Dank U Heilige Geest voor de samenbindende, troostende en bemoedigende woorden die U met Uw zachte stem spreekt tot wie ze wil horen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.