Onbesnedenen

Scripture – Handelingen 7:51 “Hardnekkigen en onbesnedenen van hart en oren, gij verzet u altijd tegen de heilige Geest; gelijk uw vaderen, zo ook gij”

Observation – Nadat Stefanus de hele geschiedenis van het volk Israel aan de oversten heeft uiteengezet komt hij tot de uitspraak in dit vers. In alle tijden hebben de Joden zich verzet tegen de profeten die God hen stuurde. Vanaf het begin van de tijd, na de zondeval, is God – ook door de profeten heen – bezig geweest met het herstel van de relatie met zijn volk. En elke keer wijzen ze Hem weer af. 
Onbesnedenen van hart en oren, gij verzet u altijd tegen de Heilige Geest” betekent dat ze zich wel uiterlijk hadden laten besnijden, maar dat hun innerlijk onveranderd was (lees Jeremia 31:31-34). Hun hart was onbesneden; ze hadden er nog niks van begrepen. Hun oren waren onbesneden; ze hoorden de woorden wel, maar ze waren niet in staat om de geestelijke betekenis daarvan op te pakken. Immers: “een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is” (1Kor 2:14).
Ze hebben ook de profeten afgewezen die de komst van de Here Jezus aankondigden (:52). En nu hebben ze ook God zelf – in Jezus – afgewezen, “de Rechtvaardige, van wie gij nu verraders en moordenaars geworden zijt“.
Nu worden de oversten zo kwaad, dat ze Stefanus niet meer willen horen. Ze pakken hem op en stenigen hem. In navolging van Jezus verwijt hij het hen niet, maar vraagt God hen te vergeven (:60).
Application – Dit roept bij mij wel vragen op. Waar zitten de blinde vlekken in mijn geloof? In mijn nadenken over God, mijn “theologie”, het beeld dat ik heb van een goed christenleven?
Sluit ik God af en toe ook niet buiten? Ik denk van wel, onbewust. En dan hoop ik dat er broeders en zusters zijn die mij daar – in liefde – op willen wijzen.
Ik verlang naar een gemeente waar we elkaar zo kunnen bemoedigen dat we elkaars blinde vlekken kunnen aanwijzen en samen kunnen zoeken naar Gods wil.

Prayer – Vader dank U wel voor mannen als Stefanus die ondanks de omstandigheden toch Uw Woord recht en onversneden brengen. Here Jezus, dank U wel voor Uw grote voorbeeld hierin, en Heilige Geest dank U wel dat U het bent die ons overtuigt en altijd weer op Jezus wijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.