Gelovig of vervuld?

Scripture – Handelingen 19:2 “En hij zeide tot hen: Hebt gij de heilige Geest ontvangen, toen gij tot het geloof kwaamt? Doch zij zeiden tot hem: Wij hebben zelfs niet gehoord, dat er een heilige Geest is
Observation – Paulus ontmoet in Efeze mensen, die hij in eerste instantie aanduidt met discipelen (Gri: mathētai), een woord dat in het boek Handelingen bijna altijd voor christenen wordt gebruikt. Deze mensen hadden de verhalen over Jezus als de Messias gehoord (waarschijnlijk van Apollos) en zijn gedoopt met de doop van Johannes (:3).
Paulus gaat er dus op het eerste gezicht van uit dat hij met christenen te maken heeft, immers “toen jullie tot geloof kwamen“. Toch mist hij iets bij ze. Blijkbaar kon hij aan hen merken dat ze nog niet vervuld waren met de Heilige Geest. 
Vandaar ook zijn vraag. Ze vertellen dat ze met de doop van Johannes zijn gedoopt en dat ze zelfs niet gehoord hadden van de Heilige Geest. Je kunt blijkbaar gelovige zijn zonder hiervan te weten!
Paulus mag hen dan vertellen over het verschil van de doop van Johannes en de doop in de naam van Jezus. Dan willen zij natuurlijk ook met de doop van de Here Jezus worden gedoopt. Na die doop legt Paulus hen de handen op – en hij zal ook voor hen hebben gebeden – en zij worden alsnog vervuld met de Heilige Geest. Hier wordt een relatie gelegd tussen het opleggen van handen en de vervulling met de Heilige Geest, gevolgd door het spreken in tongen en profetie.
Dat is overigens geen receptje. De Bijbel is geen kookboek en God is een persoonlijk God. Er zijn andere plaatsen in de Bijbel die over vervulling met de Heilige Geest spreken onder weer andere omstandigheden. Neem bijvoorbeeld Handelingen 2:1-4, waar de Geest plotseling over mensen komt terwijl ze wachtten, of zoals in Handelingen 10:44-46 direct en onverwacht, terwijl ze naar een toespraak luisterden.
In alle gevallen zal er in het leven van mensen die vervuld zijn geraakt met de Heilige Geest iets permanent zijn veranderd.
Application – Hoe zit dat bij ons, bij mij? Maak je dat wel eens mee, dat je denkt, hé, deze persoon gedraagt zich wel als een gelovige, en lijkt best religieus, maar ik weet het niet… Merk je dat wel eens?

Wel, voor de volgende keer, vraag de Geest of het de tijd is, en als je denkt dat het kan, wees dan vrijmoedig en stel de vraag die Paulus hier ook stelde. Heb je de Heilige Geest ontvangen toen je tot geloof kwam? Wie weet zegt die ander wel van niet, of is hij er onzeker over. Bidt samen, draag hem op voor Gods troon en vraag of de Heer hem wil vervullen met Zijn Geest!
Neem gewoon die vrijmoedigheid, je bent immers een koninklijke priester! (1 Petrus 2:9)

Prayer – Vader dank U wel voor de vervulling met Uw Heilige Geest die U ons aanbiedt! Dank U Here Jezus dat U de Weg, de Waarheid en het Leven bent, en dat U ook voor ons de Weg hebt gebaand. Dank U dat U een hoogst individuele God wilt zijn, dat U ons geen handleidinkjes of receptjes geeft omdat we dan zouden kunnen denken dat wij het allemaal zelf wel zouden kunnen. Dank U dat de doop in de Heilige Geest Uw soevereine werk is!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.