Genade, een nieuwe kans

Scripture – Romeinen 5:17 “Want, indien door de overtreding van de ene de dood als koning is gaan heersen door die ene, veel meer zullen zij, die de overvloed van genade en van de gave der gerechtigheid ontvangen, leven en als koningen heersen door de ene, Jezus Christus
Observation – Paulus maakt in een prachtige tegenstelling duidelijk wat het verschil is tussen enerzijds zonde en dood, en anderzijds genade en leven. Hij doet dat met een woordspeling, heerschappij tegenover heerschappij, dood tegenover leven.

Door de overtreding van één (Adam) heeft de dood heerschappij gekregen over de mensen. En door het offer van de Here Jezus hebben wij overvloed van genade ontvangen waardoor wij mogen heersen als koningen, in het eeuwige leven met Hem (zie ook al Daniël 7:18).

In vers 15 maakt hij ons ook duidelijk dat de genade veel grote is dan de zonde “Maar het is met de genadegave niet zo als met de overtreding; want, indien door de overtreding van die ene zeer velen gestorven zijn, veel meer is de genade Gods en de gave, bestaande in de genade van de ene mens, Jezus Christus, voor zeer velen overvloedig geworden“.

De zonde van één betekent de dood voor velen, maar de genade van en door Één is overvloedig en genoeg voor iedereen.

Mijn favoriete vertaling voor genade is “een nieuwe kans“. Telkens weer een nieuwe kans!

Application – Prachtig! We mogen weten dat de genade overvloedig is! Wij kunnen met z’n allen niet zo veel zondigen dat de genade op zou raken. De genade is net als God, oneindig in omvang. Natuurlijk, want genade komt voort uit Liefde, en God, die oneindig is, is Liefde.
Dit is waar de Bijbel van spreekt als er staat “en gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken” (Johannes 8:32).
Door het offer van Jezus zijn wij Vrijgemaakt!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw overvloedige Liefde en Genade! Dank U Here Jezus voor Uw Waarheid, en het offer van Uw bloed, dat ons vrij maakt. Dank U Heilige Geest dat U ons helpt dit offer te aanvaarden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.