Ik ellendig mens!?

Scripture – Romeinen 7:18, 23-24 “ik weet, dat in mij, dat wil zeggen in mijn vlees, geen goed woont. – in mijn leden zie ik een andere wet, die strijd voert tegen de wet van mijn verstand en mij tot krijgsgevangene maakt van de wet der zonde, die in mijn leden is. Ik, ellendig mens! Wie zal mij verlossen uit het lichaam dezes doods?

Observation – Paulus beschrijft in dit hoofdstuk op zijn eigen filosofische manier de worsteling die hij heeft doorgemaakt op het gebied van Gods geboden en de tegenstelling daarmee die hij ziet in zijn eigen leven.

Hij weet, net als wij, dat voor God alleen het beste goed genoeg is. Kijk maar naar de materialen waarmee de tabernakel, en later de tempel moest worden gebouwd, kijk naar de offerdieren die “zonder enig gebrek” moesten zijn.

Het beste dat wij uit onszelf kunnen voortbrengen is voor God bij lange na niet goed genoeg! De verzen die ik voor vandaag heb gekozen zijn de verzen die dit benadrukken. Het is dan ook vrij gemakkelijk om deze verzen er uit te lichten en je daarop te concentreren zoals veel kerken en gelovigen tientallen jaren, ja wel eeuwen hebben gedaan.

Je komt dan tot een vorm van geloof waarbij je maar mag hopen het eeuwige leven misschien wel te verkrijgen. Uit genade alleen. Als je verkozen wordt…

Maar zo te denken doet afbreuk aan Gods bedoeling! We zijn immers “kinderen van God” (1 Johannes 3:1), “erfgenamen naar de belofte” (Galaten 3:29), “een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom” (1 Petrus 2:9).

We moeten dan ook verder lezen dan te stoppen bij “ik ellendig mens“, zoals eeuwen is gebeurd. Er staat nog veel meer, zoals we ook morgen zullen zien. 

Application – Zijn wij ons, ben ik mij bewust van de vrijheid die we in onze wedergeboorte hebben ontvangen? “Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk discipelen van Mij en gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken” (Johannes 8:31-32).

Ik merk zelf wel dat ik me af en toe erg kan verliezen in gepieker over dingen die ik nog niet helemaal goed doe. Laat ik het maar niet mooier maken dan het is, dingen die ik soms heel erg fout doe.

Deze zonden brachten God veel verdriet, maar Hij heeft dat opgelost door het offer van de Here Jezus. Laten we Hem dan niet opnieuw verdriet gaan doen door dat offer ten diepste niet te aanvaarden en te blijven hangen in “ik ellendig mens“. 

Als aanloop naar je bekering is dit wel de juiste houding, want je kunt het zelf niet bereiken. Maar na je wedergeboorte ben je VRIJ!!!

Prayer – Vader dank U wel dat we mogen weten dat U een oplossing hebt voor ons, die U vanuit onszelf niets kunnen brengen wat U zou goedkeuren. Dank U wel Here Jezus, dat U het bent door Wie de Vader onze daden ziet en Die het bent Die aan onze daden glans verleent! Dank U Heilige Geest dat U ons wilt helpen en leiden zodat we steeds meer op de Here Jezus mogen gaan lijken!


Gode zij dank door Jezus Christus, onze Here!” (:24).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.