De wet vervuld in ons!

Scripture – Romeinen 8:3-4, 37-39 “God heeft, door zijn eigen Zoon te zenden in eenzelfde vlees als dat van ons, de zonde veroordeeld in dat vlees opdat het recht van de wet vervuld zou worden in ons die niet overeenkomstig het vlees wandelen, maar overeenkomstig de Geest – Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad. Want ik ben verzekerd, dat noch dood noch leven, noch engelen noch machten, noch heden noch toekomst, noch krachten, noch hoogte noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onze Here

Observation – In de vorige hoofdstukken is duidelijk gemaakt dat de heidenen hadden kunnen weten dat God bestaat, maar dat velen van hen dat niet vatten of het ontkennen, en dat Gods eigen volk, de Joden, door de wet hadden kunnen weten hoe ze moesten leven, daar verschrikkelijk hun best voor deden maar het niet konden.

In dit hoofdstuk maakt Paulus duidelijk dat God, voor alle mensen die dat willen aanvaarden, het probleem heeft opgelost.

De wet van God die Hij door Mozes aan het volk had gegeven, was het niet gelukt om de overtredingen te voorkomen. Ons vlees is immers zwak. Het enige dat de wet kon doen was de zonde aanwijzen, openbaar maken.

Maar door de wet in ons hart te schrijven, door middel van de inwoning van de Heilige Geest in ons, wordt de wet in ons vervuld! Dat is wat Paulus in de verzen 3 en 4 betoogt. Daarom kan hij ook schrijven in de verzen 1 en 2 “Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest van het leven heeft u in Christus Jezus vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood“.

We hoeven het zelf niet meer te doen, dat lukt toch niet: “zij, die in het vlees zijn, kunnen Gode niet behagen” (:8). We mogen ons laten leiden door de Geest “want allen die door de Geest van God geleid worden zijn zonen van God” (:14).

Met de Geest is ons een overvloedige, super-overwinning geschonken, namelijk niet alleen de vervulling van de wet in ons, maar ook nog eens het eeuwige leven! Het Griekse woord dat hier wordt gebruikt (huper-nikōmen) betekent: ‘meer dan overvloedige overwinning’ of ‘overwinnen bovenmate’.

Application – Staan wij, sta ik in de overwinning? Da’s tegelijk heel eenvoudig, en toch niet altijd even gemakkelijk. Het enige dat het namelijk vergt is overgave. Overgave aan de leiding van de Heilige Geest.

Dat is de keuze die wij elke dag weer opnieuw moeten maken. Ons leven niet zelf leiden, maar onze keuzes laten bepalen aan de hand van God. Zelf vind ik dat soms best een worsteling. “Ikke zelf doen” zit ook bij mij diep geworteld.

Gelukkig kijkt God naar onze intentie, Hij “kijkt naar ons hart“, sterker nog, “Hij is het die het willen en het doen in ons bewerkt“. En hoe doet Hij dat? Juist, dat kan Hij doen als wij ons aan zijn wil overgeven.

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Heilige Geest die het willen en het doen in mij uitwerkt. Dank U wel dat U mijn leven wilt leiden op de manier die U het beste vindt, en die past bij de bouw van Uw Koninkrijk. Dank U Jezus voor Uw voorbeeld dat we mogen volgen. Wilt U ook vandaag de leiding nemen Abba? Dank U dat U dat ook doet, want U hebt het beloofd in Uw woord.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.