Zonde maakt krachteloos

Scripture – 1 Korinthe 5:6-7, 8, 13 “Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd – Laten wij derhalve feest vieren, … met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid – Doet, wie niet deugt, uit uw midden weg


Observation – Er kloppen dingen niet in de gemeente in Korinthe. Niet zomaar een beetje, er is grove zonde in de gemeente. En behalve dat hij dat aanwijst, wijst Paulus ook en misschien nog wel meer aan, dat de leiding in de gemeente er niets aan doet, maar dit gewoon laat bestaan!


Doe het weg! schrijft hij. Het verrot de gemeente! Wat voor voorbeeld geef je hiermee? Voor je jongeren, voor de heidenen om je heen? Wat moeten die wel niet denken als dit in de gemeente plaatsvindt?

Weg ermee, en laten we feest vieren in zuiverheid en reinheid, dat is immers wat de Here van ons vraagt? “Doet wie niet deugt uit uw midden weg“.  
Application – Het klinkt hard, het is hard, en het is ook Bijbels. Niet zonder waarschuwing en kans tot bekering natuurlijk. De Bijbels manier is: eerst onder vier ogen, dan de kans tot verbetering geven; wordt er volhard in de zonde dan met twee of drie mensen (opdat de zaak op het getuigenis van twee of drie vaststaat); wordt er dan nog volhard in de zonde, dan ten overstaan van de gehele gemeente iemand onder tucht stellen en uiteindelijk uit de gemeente weren (Matteüs 18:15 e.v.).
Weet je wat de overeenkomst is tussen goede wijn en slootwater? Als je een vat vol met slootwater hebt en je gooit er een glaasje wijn bij, dan heb je slootwater. Heb je een vat vol met goede wijn en je gooit er een glaasje slootwater bij, dan heb je ook slootwater.
Zo is het met de kracht van de zonde ook. Laat je ook maar een klein beetje zonde bestaan in de gemeente, dan heb je een krachteloze gemeente. Weg ermee!

Prayer – Vader dank U wel voor Uw Woord dat ons de wegen wijst voor hoe we met zonde moeten omgaan. Dank U Here Jezus voor Uw offer en overwinning waardoor ook voor ons de overwinning bereikbaar is geworden. Dank U Heilige Geest dat U ons leidt en dat U voor ons pleit met onuitsprekelijke verzuchtingen. Help ons Vader, wil alle schuilhoekjes van ons hart verlichten met Uw Geest, zodat we de rommel die er nog zit kunnen opruimen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.