Het occulte aangeprezen in het ND?

Mijn mond viel vanochtend open van verbazing. In het Nederlands Dagblad trof ik een zo te zien waardevrije recensie van een boek over ‘chirunning’ aan. Wat is dit? Gebrek aan kennis, luie journalistiek of dommigheid? Een snelle zoektocht had hen onderstaande informatie kunnen opleveren.
Tai Chi Chuan – waar het woord Chi uit is afgeleid – betekent ongewapende krijgskunst gebaseerd op de filosofie van Ying en Yang.
Dit is een wijze van denken, die gebaseerd is op de Tao, de ‘leer van het al’. Deze wordt uitgebeeld met het bekende Yin en Yang symbool – de cirkel staat voor de Tao, ‘het al’ en de kleuren wit en zwart staan voor Yin en Yang. Deze zelfde filosofie vinden we als basis voor de Chinese astrologie, de acupunctuur, de I Tjing en dergelijke.
Deze filosofie bevat onbijbelse, occulte principes, onder andere dat er geen absoluten bestaan, Yin heeft altijd Yang in zich, en andersom. Zo zegt men: ‘het goede bevat altijd ook (een deel van) het kwaad en het kwaad bevat altijd (een deel van) het goede’. En ook: ‘het goede kan zonder het kwade niet bestaan‘.
Dit is in flagrante tegenstelling met wat ik in mijn Bijbel lees in 1 Johannes 1:5, namelijk “En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben en u verkondigen: God is licht en in Hem is in het geheel geen duisternis“.
Tot nu toe was ik redelijk blij met het ND. Enige kleuring in de berichtgeving over de meer evangelische tak op het christelijk erf daargelaten kon ik deze krant lezen zonder op mijn hoede te moeten zijn. Dat is met dit artikel afgelopen.
Dit stuk is naar mijn mening het ND onwaardig. Het zou op zijn minst moeten worden gevolgd door een rectificatie met een waarschuwing er bij. Het kan toch niet zo zijn dat een van de christelijke kranten van Nederland reclame maakt voor occulte praktijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.