Aanvaard! Vergeef! Herstel!

Scripture – 2 Korinthe 2:7-8, 10-11 “… zodat gij nu integendeel hem vergiffenis moet schenken en hem vertroosten, opdat hij niet door overmatige droefenis overstelpt worde. Daarom spoor ik u aan te besluiten hem liefde te betonen – opdat de satan op ons geen voordeel mocht behalen. Want zijn gedachten zijn ons niet onbekend

Observation – In dit gedeelte gaat het over vergeving. Paulus wijst de gemeente in Korinthe op de noodzaak van vergeving en op de helende werking die vervolgens uitgaat van de vertroosting die er op kan volgen.
Onze gedachten gingen ook even naar Mattheus 6:14-15, waar staat dat wij anderen moeten vergeven omdat wanneer wij dat niet doen de Vader ons ook niet vergeeft. En dat is waar – het staat immers in Gods Woord! 
En Paulus geeft ons hier aan dat de vergeving uit liefde moet komen! En het betonen van liefde is soms niet gemakkelijk. Daarom beschrijft hij het ook als een besluit, een daad van onze wil!
Gods liefde maakt het ons mogelijk om een besluit te nemen om mensen lief te hebben, wat ze ons ook hebben aangedaan. Dat kan een langdurig proces zijn, maar het kan!
Het alternatief is ook duidelijk. Door onvergeeflijkheid kan de duivel “voordeel op ons behalen” (:10). En Gods Woord leert ons om daar erg voor op te passen: “en geeft de duivel geen voet” (Galaten 4:27).
Niet vergeven leidt dus tot invloed van de boze in onze levens! Ook kan er gemakkelijk bitterheid ontstaan: “Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden” (Hebreeën 12:15).
Heb elkaar dus lief, aanvaard elkaar en wees vergevingsgezind zoals Jezus dat ook was!
Application – Hoe zit dat bij ons? Ik weet dat ik er lang over heb gedaan om mijn ouders te vergeven voor zaken die zij in onze opvoeding hebben nagelaten. Het is niet zo dat we mishandeld zijn of andere dramatische zaken. 
We waren wel een typisch gezin uit de opbouw-periode na WO-II: ‘Niet kletsen maar poetsen. Geen gevoelens uiten waar de kinderen bij zijn. Genegenheid? Wat is dat, daar worden ze maar soft van’.
Je begrijpt, veel bevestiging en erkenning was er niet. Dat heeft de karakters van mijn broers en mij wel gevormd. Lange tijd ben ik daar erg teleurgesteld en boos over geweest. 
Maar na mijn wedergeboorte is – door Gods genade – ook het begrip gegroeid. En na verloop van tijd heb ik mijn ouders mogen vergeven. Posthuum, dat is wel jammer…
Ik roep jullie op als je in vergelijkbare omstandigheden zit: Herstel de relaties! Maak het goed! Heb lief! Vergeef! 

Prayer – Vader dank U voor Uw overweldigende en overvloedige Liefde die U, Heer Jezus, tot in de uiterste consequentie hebt laten zien in Uw dood en opstanding! Dank U Heilige Geest dat U ons leert lief te hebben, te aanvaarden en te vergeven! Help ons Heer om Uw tegenstander geen voet te geven, bescherm ons met Uw engelenwacht en help ons nuchter en waakzaam te zijn. Dank voor Uw genade!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.