De Geest als onderpand

Scripture – 2 Korinthe 1:21-24 “Hij nu, die ons met u bevestigt in de Gezalfde en ons heeft gezalfd, is God, die ook zijn zegel op ons gedrukt en de Geest tot onderpand in onze harten gegeven heeft. Maar ik roep God aan tot getuige over mijn ziel, dat ik om u te sparen niet meer naar Korinte ben gekomen. Niet, dat wij heerschappij voeren over uw geloof; neen, wij zijn medewerkers aan uw blijdschap, want door het geloof staat gij vast.

Observation – Paulus verdedigt zich in dit hoofdstuk tegen een verwijt van wispelturigheid. Hij sluit af met de vaststelling dat zowel de mensen als Korinthe als hijzelf “bevestigd zijn in de Gezalfde (de Messias)” en dat God als teken en zegel daarvan de Heilige Geest heeft gegeven in ons hart, als onderpand!
Wat is een onderpand? Een onderpand is een aanbetaling tot zekerheid! Als wij de (doop in de) Heilige Geest hebben ontvangen, weten we zeker dat we bij de Here horen, dat we deel hebben aan het eeuwige leven, en aan de overvloedige genade van God!
In die zekerheid leeft Paulus en hij maakt hiermee ook duidelijk dat betrouwbaarheid afhangt van het doen van God’s wil, God’s werk onder leiding van de Heilige Geest. Blijkbaar heeft hij van de Geest te verstaan gekregen dat hij (nog) niet naar Korinthe moest gaan maar eerst iets anders mocht doen.
Nadat hij zijn apostelschap weer heeft verdedigd maakt hij ook duidelijk dat het niet zo is dat hij deze positie wil misbruiken, hij voert geen heerschappij over hun geloof, maar hij is een medewerker aan hun vreugde. Heerschappij voeren is immers ook niet nodig, want “door het geloof staat gij vast“. 
Application – Hoe staat dat met ons? Staan wij vast in ons geloof? Hebben wij als onderpand en tot zekerheid de Heilige Geest als inwoner in ons hart? Zal ik je een geheimpje verklappen? Er is een eenvoudige test om dit vast te stellen. 
Ga in de stilte van je binnenkamer en lees Galaten 5:22 biddend door. Vraag je af, bij ieder partje van de vrucht van de Geest dat daar wordt benoemd: ben ik op het gebied dat dit partje aangeeft in het afgelopen half jaar veranderd, gegroeid? Als het antwoord negen keer neen is, ga dan bidden, of laat voor je bidden om de (hernieuwde) vervulling met de Heilige Geest!
de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing” (Galaten 5:22).

Prayer – Vader dank U voor het onderpand van de vervulling met Uw Heilige Geest. Dank U Here Jezus dat U ons Uw voorbeeld heeft gegeven en dat U ons wilt helpen ieder van de partjes van de vrucht van de Geest volop tot ontwikkeling wilt laten komen in onze levens, dank U Heilige Geest dat U dit in ons bewerkt!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.