Geven bestaat niet, doorgeven wel

Scripture – 2 Korinthe 8:4, 8, 14-15 “zij vroegen, met alle aandrang, uit eigen beweging van ons de gunst, deel te mogen nemen aan het dienstbetoon voor de heiligen – Ik geef dit niet als een bevel, maar ik tracht aan die toewijding van anderen ook de echtheid uwer liefde te toetsen – opdat … zoals er geschreven staat: die veel (verzameld had), had niet over en die weinig (verzameld had), had niet te kort

Observation – Paulus over het geven van tienden / bijdragen aan de gemeente. Hij begint met schetsen van de vrijgevigheid van andere gemeenten en benadrukt: zij hebben ondanks hun armoede toch “overvloedig de rijkdom van hun mildheid bevorderd” (:2).
Deze andere gemeenten beschouwden het zelfs als een “gunst, deel te mogen nemen aan het dienstbetoon” (:4). Paulus roept de Korinthiërs op om in hun geven net zo overvloedig te zijn als in “geloof, in spreken, in kennis, in volkomen toewijding en in de liefde” (:7). 
Dan volgt in vers 8 een oproep die op ons op eerste gezicht manipulerend overkomt. Zo van: ‘die anderen hebben rijk gegeven en daarmee hun liefde laten zien, aan de omvang van jullie giften zullen wij de echtheid van jullie liefde toetsen’.
Maar dat is niet zo, het is onderwijs, hij koppelt vrijgevigheid aan de liefde van de Here Jezus voor ons die om onzentwil arm is geworden terwijl Hij rijk was om ons overvloedig rijk te laten zijn. Zo vraagt hij de Korinthiërs van hun rijkdom te delen aan anderen die het op dat moment meer nodig hebben.
Hier zit een principe van wederkerigheid achter, het delen van welvaart, zoals we dat ook in de gemeenten aan het begin van Handelingen vinden (“en zij hadden alles gemeenschappelijk“).
Als laatste laat hij zien dat er ook een relatie is naar het manna in de woestijn (:14-15), en dat doet weer denken aan de gelijkenis van de werkers in de wijngaard die allemaal dezelfde beloning kregen, of ze nu vroeg of laat waren begonnen.
Application – Hoe staat het met jouw vrijgevigheid? Geven brengt zegen! Dat kunnen Yvonne en ik getuigen. Wat we hebben geleerd is dat geven eigenlijk doorgeven is. We kunnen als gemeente ook niet vroeg genoeg beginnen met onze kinderen te onderwijzen dat ALLES van de Here is, en dat we 90% zelf mogen houden! 
Het is niet altijd gemakkelijk om er mee te beginnen, zeker als je het niet gewoon was. Wat dan kan helpen is je te realiseren dat je bezit niet van jezelf is, maar van de Here.
Laten we elkaar steunen en onderwijzen in de waarde van doorgeven. Ik heb er een tijd over gedaan, Yvonne was daar veel beter in. Maar ze heeft me het voorbeeld gegeven en me tot mijn eigen verbazing tot een ‘doorgevig’ iemand gemaakt (ja, ik houd mijn verstand er nog wel bij, want we zijn per slot van rekening ook rentmeester over de zegeningen die de HERE ons geeft…).

Prayer – Vader dank U voor al Uw zegeningen. Dank U dat U ons de vrijheid laat wat we er van mogen doorgeven. Dank U dat U met Uw Heilige Geest ons wilt leren en bemoedigen op het gebied van verdelen van materiele welvaart. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.