Zaad voor de zaaier

Scripture – 2 Korinthe 9:8-11 “En God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in u, zodat u, wanneer u in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk. Zoals geschreven staat:  Hij heeft uitgestrooid, hij heeft aan de armen gegeven; zijn gerechtigheid blijft tot in eeuwigheid. Hij nu Die de zaaier zaad verschaft, moge ook brood tot voedsel schenken en uw zaaigoed doen toenemen en de vruchten van uw gerechtigheid vermeerderen. Zo zult u in alles rijk worden, tot alle vrijgevigheid in staat, een vrijgevigheid die door middel van ons dankzegging aan God teweegbrengt” (HSV)

Observation – Met citaten uit Psalm 112 (:9) en Jesaja 55 (:10) maakt Paulus nogmaals duidelijk dat alles wat wij hebben van God komt. Immers HIJ heeft uitgestrooid, HIJ geeft zaad aan de zaaier en brood aan de eter!
En het is een goed Bijbels principe dat geven het bezit niet vermindert maar vermeerdert! En het is Paulus’ bede dat de mensen in Korinthe dat mogen gaan ervaren, “moge de HERE uw zaaigoed doen toenemen en de vruchten van uw gerechtigheid vermeerderen” (:10).
Dan volgt ook de belofte, dan zult u in alles rijk worden, in staat tot vrijgevigheid. Namelijk als je je voorzien weet door je Hemelse Vader. Wanneer je ten diepste beseft dat alles wat je hebt bij Hem vandaan komt, wordt je als vanzelf vrijgevig.
En die vrijgevigheid wordt dan “door middel van ons” schrijft Paulus, dankzegging aan God. Dat wil zeggen door bemiddeling van Paulus en zijn medewerkers die immers de organisatoren van deze collecte voor de verarmde christenen in Jeruzalem waren.
Application – Bezit jij altijd in alles het nodige? Ik bedoel: heb je van God gekregen wat je nodig hebt in alle omstandigheden? Hou hierbij in herinnering dat God geeft, misschien niet wat we vragen, maar wel dat wat Hij weet dat wij nodig hebben!
Ik vind dat wel eens lastig hoor… Als je soms ziet wat anderen hebben… 
En “Ik tobde erover om dit te begrijpen, een kwelling was het in mijn ogen, totdat ik in Gods heiligdommen inging, en op hun einde lette. Waarlijk, Gij stelt hen op glibberige plaatsen, Gij doet hen instorten tot puin” (Psalm 73:16-18).
God weet wat goed voor ons is. Tevredenheid. Dat is de sleutel. Geld op de bank, wat heb je er aan. In die perioden dat ik even geen baan had hebben we ons goed gerealiseerd wat de betrekkelijkheid van geld is. 
Dan kun je wel duizenden euro’s op de bank hebben staan, maar met een beperkt aantal maanden is het echt op, weg. Hij heeft in al die tijd rijkelijk voorzien in wat wij nodig hadden. Toen we er midden in zaten was het soms best lastig, maar terugkijkend hadden we die perioden niet willen missen, doordat Hij ons elke keer weer iets leerde.

Prayer – Vader dank U wel voor alle zegeningen die U ons geeft, dank U Jezus voor Uw offer en Uw opstandingskracht en overwinning over zonde en dood! Geprezen zij Uw naam! Dank U dat U ons ook met Uw Heilige Geest rijkelijk zegent met alle geestelijke gaven die we nodig hebben voor het werk in uw wijngaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.