Vrijheid in Christus!

Scripture – Galaten 2:14 “Maar toen ik zag, dat zij niet de rechte weg bewandelden naar de waarheid van het evangelie, zeide ik tot Kefas ten aanhoren van allen: Indien gij, die een Jood zijt, naar heidens en niet naar Joods gebruik leeft, hoe kunt gij dan de heidenen dwingen zich als Joden te gedragen?

Observation – Paulus wijst Kefas (Petrus) scherp terecht in deze tekst. De reden hiervoor is dat Petrus – waarschijnlijk weer uit angst wat anderen zullen zeggen – zich anders gedraagt als die anderen er bij zijn.
In dit geval gaat het om gelovigen uit de Joden die op bezoek kamen. Voordat zij er waren at hij gewoon bij de gelovigen uit de heidenen aan tafel mee. Maar toen deze mensen gearriveerd waren zonderde hij zich af. Zo hoorde dat immers volgens de Joodse reinheidswetten.
En dat terwijl de Here aan Petrus zeer duidelijk had gemaakt dat die reinheidswetten niet meer nodig waren: “Wat God rein verklaard heeft, moogt gij niet voor onheilig houden” (Handelingen 10:15).
Hij mag dan ook deze mensen niet dwingen zich als Joden te gaan gedragen want daarmee zou hij hen hun nieuw verworven vrijheid weer afnemen. Het gevaar voor een scheuring in deze jonge gemeente over dit punt was niet denkbeeldig.
Application – Heb jij jezelf wel eens onderzocht op restanten van wetticisme? Wat voor dingen heb jij vanuit je vroegere religie of traditie nog meegenomen? Waar zit je nog aan vast, wat staat je vrijheid in Christus nog in de weg?
Hoe herkenbaar is dit toch. We willen het als mensen vanuit de beste bedoelingen altijd beter doen dan God van ons vraagt. We zijn geneigd onszelf en elkaar allerlei regeltjes en “verplichtingen” op te leggen.
“Als je christen bent dan moet je toch wel ….”
“Als je vervuld bent van de Geest dan behoor je …”
“Als je gelooft dan …”
En ook:
“Nu ik tot geloof ben gekomen moet ik …”
“Nu ik een nieuwe Bijbel heb gekregen weet ik dat ik moet …”
Stop er mee mensen!
Al die regeltjes halen je vrijheid in Christus weer weg! Lees wat Paulus schrijft aan het eind van dit hoofdstuk: “indien er gerechtigheid door de wet is, dan is Christus tevergeefs gestorven” (:21).
En in een andere brief schrijft hij over deze religieuze restanten: “Om zijnentwil heb ik dit alles prijsgegeven en houd het voor vuilnis, opdat ik Christus moge winnen” (Filippenzen 3:8)

Prayer – Vader dank U wel voor Uw geweldige genade. Dank U Here Jezus voor Uw offer aan het kruis en voor Uw overwinning die ons in de vrijheid heeft gezet. Help ons Heer met Uw Heilige Geest om onszelf en elkaar niet weer opnieuw onder de regeltjes van nieuwe wetten te brengen. Help ons vrij te blijven Heer! Dank U dat U dat doet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.