Mededeelzaamheid en brandmerk

Scripture – Galaten 6:6, 10, 17 “En laat hij die onderwezen wordt in het Woord in alle goede dingen delen met hem die onderwijs geeft – Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof – Verder, laat niemand mij lastigvallen, want ik draag de littekens van de Heere Jezus in mijn lichaam” (HSV)

Observation – Twee aanwijzingen geeft Paulus hier voor de manier waarop we met welvaart mogen omgaan. Namelijk delen met degenen die ons onderwijzen in het Woord, immers, we mogen een “dorsende os niet muilbanden” (1 Timotheus 5:18). Iemand die onderwijs geeft moet dat ook terdege voorbereiden en heeft daardoor minder gelegenheid om zijn eigen inkomen te vergaren.
Een tweede aanwijzing is om goed te doen aan allen, in het bijzonder aan onze geloofsgenoten. Het is de onderlinge liefde die onder andere tot uiting komt in de mededeelzaamheid. In het bijzonder aan elkaar, maar ook aan “allen“.
Paulus sluit deze brief af met een bijzondere opmerking over de littekens van de Heere Jezus. Deze kwam wat vreemd op me over. Laat Paulus zich nou voorstaan op zijn littekens die een bewijs zijn dat hij gegeseld is en zo?
Maar de Griekse grondtekst en wat commentaren lieten er een ander licht op schijnen. Het Griekse woord “stigmata” dat hier wordt gebruikt kan ook “brandmerk” betekenen. Slaven kregen vaak een brandmerk, hetgeen vluchten bemoeilijkte.
Maar het brandmerk van een goede meester bood ook bescherming. Als zo’n slaaf werd aangevallen dan wist je dat zo’n goede meester de slaaf zou verdedigen. Vermoedelijk is het dit laatste begrip wat Paulus wil overbrengen aan de Galaten die hem aanvielen.
Application – Wat doen wij met onze welvaart? Zijn er mensen in de gemeente die tekort hebben? Volgens bovenstaande tekst zou dat niet mogen! Zijn we mededeelzaam naar mensen buiten de gemeente? 
En hoe gaan we om met eventuele kritiek op onze oudsten? Brengen we die aanvallend? Of in liefde en opbouwend? Realiseren we ons dat ze het brandmerk van Christus hebben? Begrijp me goed, het zijn mensen en dus niet onfeilbaar. Maar ze zijn wel door de Here aangesteld in zijn dienst!
Prayer – Vader dank U wel voor de welvaart die U ons geeft in dit vrije land. Help ons Heer, om er mee om te gaan zoals U dat van ons vraagt. Help ons ook Here, om ons te scharen onder het gezag van door U aangestelde oudsten, want vanuit onze menselijke natuur vinden wij dat soms lastig. Dank U Heer voor Uw Heilige Geest die ons in al deze opzichten leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.