Geen juk meer!

Scripture – Galaten 5:25 “Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden

Observation – De Here Jezus heeft ons vrij gemaakt zodat wij echt vrij in het leven zouden staan! Zonder belemmeringen, zorgen of angsten! Daarom moeten we oppassen dat we ons niet terug laten zuigen in allerlei regeltjes of in gewoontes of tradities, ook al worden ze heel heilig gebracht…
Voorbeelden: ‘wij hebben de gewoonte dat iedereen 25% van zijn inkomsten geeft’ of ‘in onze gemeente wordt je wel geacht mee te werken in je vrije tijd’. Ik zeg met Paulus: “Laat je niet weer een slavenjuk opleggen!” (:1).
Paulus schrijft dat niet voor niks, hij is oprecht bezorgd om de jonge christenen. In vers 4 schrijft hij dat als we dat soort regeltjes weer gaan volgen, en daar onze redding van verwachten, dat we dan los van Christus zijn, ja sterker nog, dat we dan buiten de genade staan!
Wat de Heer van ons verwacht is dat we “door de Geest wandelen en niet naar het vlees” (:16, zie ook deze blog).
Het kenmerk van de Geest is: “liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing” (:22 HSV).
Ons vers van vandaag zegt eigenlijk: als we vervuld zijn geworden van de Heilige Geest, wat een moment was in ons leven, dat we ons dan ook door de Geest mogen laten leiden. “Blijft dan vervuld worden door de Geest”.
Application – Hoe zit dat met ons? Staan we vrij in het leven, of “moeten” we nog van alles? Hoe gaan we er mee om als mensen tegen ons zeggen dat we dingen “moeten” doen?
Onthoud: je bent een koningskind! Je moet niks! Alles is al gedaan op het kruis van Golgotha en in de opstanding.

Prayer – Vader dank U voor onze vrijheid, dank U voor het leven dat U voor ons klaar hebt liggen. Here Jezus, dank U voor Uw overwinning waar wij door Uw Geest deel aan mogen hebben. Dank U dat we zonen zijn, erfgenamen van het Koninkrijk, Uw koningskinderen, en geen slaven van de tuchtmeester meer!

One Reply to “Geen juk meer!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.